VIDEO! Sate dezvoltate cu banii nemților și italienilor

Banii nemților și italienilor au scos din sărăcie comunități întregi din județul Botoșani. Sute de localnici muncesc în țările din vestul Europei și schimbă total înfățișarea cătunelor bătrânești.

Locul caselor de chirpici a fost luat de vile de lux iar cel al căruțelor de mașini scumpe. Mai mult decât atât mulți dintre cei plecați să-și caute norocul în străinătate vin și investesc în satele natale dând o bucată de pâine și celor rămași acasă.

Lozna este una dintre comunele italienilor din județul Botoșani. Are această reputație datorită numărului mare de localnici plecați să muncească în străinătate. Exodul a început chiar imediat după 1990 și s-a întețit odată cu intrarea României în Uniunea Europeană.

În mare parte a anului, satele din Lozna rămân aproape pustii sau populate doar cu bătrâni și copii. Restul muncesc fie sezonier, fie pe termen lung în Germania, Belgia, Italia, Olanda sau Anglia. Sunt angajați în agricultură sau construcții.

Plecarea oamenilor în străinătate a schimbat total fața comunei. Autoritățile locale au modernizat satele pentru a corespunde noilor standarde. Oamenii plecați veneau cu altă mentalitate și alte cerințe. Își doreau ce vedeau peste graniță. Mulți au strâns bani și au decis să investească acasă.

Nea Valerică este unul dintre aceștia. A muncit din greu în Italia, în construcții. A plecat pentru a oferi o viață mai bună familiei și pentru a-și ține copiii în școală.

Tot ce a strâns a investit într-o firmă de construcții deschisă chiar în comună. A angajat băieți din sat și are lucrări în tot județul Botoșani, Suceava și chiar Iași.

Satul s-a umplut de case frumoase, de drumuri asfaltate, parcuri, magazine și chiar se construiește o sală mare de sport. Mașinile au luat total locul căruțelor. Cu toate acestea în spatele bunăstării se ascunde o dramă a înstrăinării. Cei plecați trăiesc cu dorul celor de acasă, iar cei de acasă sunt doborâți de lipsa celor plecați.

Cei mai mulți au plecat din cauza lipsei locurilor de muncă și a oportunităților din România. Nu aveau unde să se angajeze și au preferat să-și lase familiile și să încerce să-și câștige pâinea.

Citeste si:

Facebook Comments