VIDEO! Școala din Botoșani care produce super-confecționeri

De aproape o jumătate de secol, o școală din Botoșani, formează generații întregi de meseriași cu mâini de aur. Este vorba despre Liceul Textil, grupul școlar care reușește să țină în picioare, cu forță de muncă calificată industria ușoară, o adevărată regină a economiei botoșănene încă din anii comunismului.

Textiliștii și confecționerii care ies de pe băncile liceului sunt considerați cei mai buni din branșa lor, lucru dovedit atât de produsele pe care pot să le facă dar și de numeroasele premii obținute la concursuri naționale și internaționale.

În anii comunismului, industria ușoară, în special cea a confecțiilor, era o adevărată regină a industriei românești. Foștii angajați își aducă aminte de priceperea oamenilor care lucrau în acest domeniu. Confecționerii botoșăneni produceau în mare parte pentru export, inclusiv echipamente militare pentru armate din toată lumea. Acești meseriași din domeniul textilelor au ajuns aproape o legendă la nivel național. Vasile Chiru, fost șef de secție la Întreprinderea Textila își aduce aminte ce a însemnat acest domeniu pentru județul Botoșani.

De altfel după 1990, textilele și confecțiile au fost singura ramură industrială care a supraviețuit și chiar prosperat la Botoșani. Mai mult decât atât fabricile au început să lucreze în sistem lohn pentru mari branduri mondiale. Ei bine, toată această industrie este alimentată și ținută în picioare de jumătate de secol prin efortul unor meseriași de excepție formați la o adevărată „fabrică de textiliști” din județul Botoșani. Este vorba despre Liceul Textil, cunoscut astăzi și sub numele de Liceul „Alexandru cel Bun”. Liceul a fost înființat în anii comunismului tocmai pentru a furniza specialiști pentru marile uzine textile.

Unul dintre maiștrii-instructori, a format generații întregi de confecționeri și țesători. Se numește Aneta Măciucă și își aduce aminte că în anii comunismului aici erau pregătiți cei mai buni textiliști. Totodată concurența era acerbă. La admitere erau nu mai puțin de 14 candidați pe loc.

La liceul botoșănean, renumit mai ales pentru clasele de profesională de un an jumătate și de doi ani, erau formați textiliști din toată țara, pentru intreprinderi din Ardeal sau Muntenia. Tradiția a continuat până astăzi. Liceul are în prezent și o componentă teoretică, dar profilele care l-au făcut renumit au rămas la mare căutare. Mai ales de către agenții economici din domeniul confecțiilor care au nevoie de forță de muncă calificată.

Aici elevii de la școala profesională, în special, învață tot ce trebuie să știe despre această industrie. Au laboratoare dotate cu utilaje industriale și după terminarea studiilor, spun profesorii, pot să facă față în orice fabrică de confecții.De altfel aproape toți cei care termină studiile la profilul tehnic, în domeniul confecțiilor, sunt angajați imediat în fabricile din Botoșani.

Priceperea textiliștilor botoșăneni a rămas legendară. Dincolo de aprecierile patronilor de fabrici de confecții, drept dovadă stau și numeroasele premii obținute de elevi la concursurile de meserii, naționale și internaționale.Elevii lucrează în ateliere dotate cu echipamente industriale, achiziționate prin fonduri PHARE, în mare parte. Cei mai mulți tineri au venit la școala textilă tocmai pentru a face o meserie, căutată pe piața muncii.

În momentul de față angajatorii din industria textilă au o nevoie masivă de angajați calificați. Cererea este atât de mare încât liceul textil poate acoperi doar o parte a acesteia, prin elevii formați în cadrul școlii. O altă provocare este tendința tot mai mare a absolvenților de clasa a VIII a a de a alege profiluri teoretice chiar dacă au o acoperire slabă pe piața muncii.

 

Citeste si:

Facebook Comments