Școala unde profesorii predau cea mai frumoasă lecție

Școala unde profesorii predau cea mai frumoasă lecție

Şcoli care schimbă profesorii, unde copiii învaţă aproape aceleași lucruri dar în alt ritm iar părinţii fac echipă cu cadrele didactice, cu logopezii, cu psihologii şi se implică aproape la fel de mult. Sunt şcolile unde profesorii au reuşit să integreze cu succes copiii cu cerinţe educative speciale. În ţară sunt peste 50.000 de astfel de copii şi mai bine de jumătate sunt la şcoală.

Una dintre acestea este Şcoala Gimnazială Sfânta Maria din municipiu. De aproape 30 de ani este înfiinţată, într-un fost bloc de garsoniere din cartierul Pacea, unde învaţă aproape 600 de elevi. Câteva zeci dintre ei sunt diferiţi iar ei ştiu asta dar se simt la fel, ca acasă.

De altfel, şcoala este printre primele din judeţ care au reuşit să implementeze cu succes directivele europene, adică să-i integreze pe copiii cu cerinţe educative speciale. Aşa că la ultimele etaje, totul este gândit pentru ei. Acolo lucrurile au alt ritm. Mai calm, mai frumos şi mai atent.

Acolo profesorii şi-au schimbat modul de a preda. O fac altfel, cu mai multă sclipire pe chip, fiindcă în faţă, zi de zi au elevi mult mai extrovertiți, care spun ce gândesc fără prea multe filtre. Se ataşează foarte uşor de ei, spun profesorii de sprijin. De fapt, ei sunt cei care observă, zi de zi, evoluţia copiilor.

Şcoala are o întreagă echipă pentru aceşti micuți . Din ea fac parte, pe lângă profesorii de sprijin, cei de consiliere psihologică şi de logopedie, care fac şedinţe periodic, profesorii de clasă şi chiar părinţii.
Profesorii îi îndrumă şi pe părinti. Le oferă informaţii, consiliere sau îi ajută să facă dosarele pentru diferite comisii de evaluare.

Tot la Şcoala Sfânta Maria funcţionează şi un centru de zi pentru copiii aflaţi în dificultate. A luat naştere în urmă cu aproape 8 ani de zile, cu ajutorul fundaţiei ”Star of Hope” iar acum aproape 40 de copii în risc de abandon le trec pragul zilnic.

Mănâncă acolo, primesc ajutor să-şi facă temele, se joacă şi poate cel mai important, pentru câteva ore, uită de lipsurile de acasă. Mai ales că peste 70 % dintre ei sunt lăsaţi în grija directă a bunicilor sau se cresc între ei, spune coordonatorul centrului. În plus, tot aici, copiii primesc gratuit şi lucrurile de care au nevoie ca să înveţe, de la caiete, pixuri, până la ghiozdane.

Citeste si:

Facebook Comments