VIDEO! Școlile încă în șantier în pragul începerii anului școlar

Mai sunt două săptămâni până la începerea anului școlar iar lucrările la unitățile de învățământ merg pe repede înainte. Așa cum ne-am obișnuit însă aproape în fiecare an, elevii vor învăța măcar câteva săptămâni în plin șantier. Adică, pe scurt, nu toate școlile vor fi gata pe 10 septembrie. De vină, spun o parte a edililor, sunt și contractele total neatractive pentru firmele de construcții care efectiv refuză să se înscrie la licitații.

În fiecare an, de la jumătatea lunii august, primăriile din județ încep cursa contra cronometru a autorizării școlilor. Majoritatea au nevoie de reparații, de toalete în interiorul corpurilor de clădire și de instalații sau amenajări cerute de Inspectoratul pentru Situații de Urgență. În lipsa acestora, școlile nu vor primi avize sanitare sau mai grav, de funcționare din partea ISU. Tocmai de aceea la nivelul Inspectoratului Școlar Județean s-au constituit comisii mixte care să verifice la ce nivel se află școlile din Botoșani.

În majoritatea comunelor lucrările sunt în toi, mai ales că începutul anului școlar se apropie cu pași repezi. De exemplu la Hilișeu Horia, autoritățile locale investesc câteva miliarde în reabilitarea școlilor.

Ca în fiecare an însă, lucrările au ajuns să se facă pe ultima sută de metri, iar elevii, cu haine și rechizite noi, vor învăța măcar câteva săptămâni în plin șantier. De vină, spun o parte a edililor, sunt contractele de lucrări total neatractive pentru firmele de construcții. Primarul de la Hilișeu Horia spune că un an așteaptă cu banii în cont să înceapă reabilitarea școlilor. Constructorii nu se înghesuie însă la contracte care nu le acoperă nici măcar cheltuielile.

În situațiile cele mai fericite, precum cea de la Hilișeu Horia, elevii vor putea măcar învăța în sălile de clasă, în timp ce lucrările vor continua și după 10 septembrie la exterior.

Totodată în județul Botoșani sunt școli care fie sunt renovate dar nu au elevi sau în mod paradoxal, au prea mulți elevi și prea puțin spațiu. Cert este că în mediul rural la multe școli lucrările vor continua și după 1o septembrie.

Citeste si:

Facebook Comments