Seceta face ravagii în tot județul Botoșani

Seceta face ravagii în județul Botoșani.

Din rapoartele întocmite de comisiile de evaluare rezultă că seceta a afectat 146 mii de hectare de teren agricol, din totalul celor 400 de mii cât sunt în judeţ. Cea mai afectată cultură este cea de porumb. Astfel, din cele aproximativ 100 de mii de hectare, în jur de 31 de mii au fost compromise.

Seceta a pârjolit aproape 30 de mii de hecatre de floarea soarelui și peste 12 mii de hectare cultivate cu soia. De asemenea, 11 mii de hectare de pajişti s-au uscat și nu mai pot sursa de hrană pentru animale.

Prefectul Dan Nechifor a mai spus că situaţia centralizată la nivelul judeţului a fost transmisă către Guvernul României, urmând ca, în baza informaţiilor primite din teritoriu şi în măsura rezervelor financiare disponibile, să se ia o decizie în privinţa acordării unor ajutoare de minimis ca despăgubire pentru fermierii afectaţi de secetă.

Anul trecut, din totalul celor 400 de mii de hectare de teren agricol, 180 de mii au fost afectate de secetă. Aproximativ 20 de mii de fermieri au fost ajutaţi de stat, beneficiind de ajutoare de minimis. Deocamdată și în acest an, cea mai facilă și la îndemână soluție este transportul de apă către comunele grav afectate de inundații. Zilnic pompierii botoșăneni au astfel de misiuni.

De la începutul anului şi până în prezent, au fost efectuate 240 de astfel de misiuni în 17 unităţi administrativ – teritoriale din judeţ, respectiv municipiile Botoşani şi Dorohoi, oraşul Săveni şi comunele Avrameni, Adăşeni, Corni, Coşula, Conceşti, Nicşeni, Hilişeu Horia, Vlăsineşti, Dimăcheni, Vorona, Drăguşeni, Hudeşti, Răuseni şi Curteşti.

Cele mai multe cereri pentru asigurarea apei menajere au fost formulate de către cetăţenii din comunele Avrămeni, Hilişeu Horia, Nicşeni şi Vorona.

Citeste si:

Facebook Comments