Secretele delicatesei de la Botoșani ajunsă unicat în lume

Din laptele vacilor de Botoșani se fac delicii unicat în lume.

Iar cel mai bun exemplu este ”buricul”. În spatele denumirii care poate provoca zâmbete se ascunde o delicatesă locală, apreciată deja în toată țara. Născută pe meleagurile Săvenilor și realizată numai din laptele vacilor care pasc pe imașurile bogate în flori și plante medicinale de pe valea Bașeului, rețeta inedită este recunoscută inclusiv de specialiști, dar mai ales de cei care se ling pe buze după ce o gustă. Reprezentanții Direcției Agricole Botoșani spun că buricul de Botoșani este de fapt un soi de cașcaval făcută după o tehnologie și o rețetă cunoscută doar de fermierii din zonă.

În spatele acestui preparat absolut delicios și unicat stă o adevărată poveste, uneori cu accente comice. Buricul s-a născut pe meleagurile Săvenilor în anii comunismului, în fostul ICL, acolo unde de la o glumă a muncitorilor care furau cașcaval nematurat pentru a-și potoli foamea, buricul se transformă într-un veritabil brand. Viorel Șvabu, un săvinean care a muncit zeci de ani în industria săvineană a cașcavalului știe bine povestea și a văzut cu ochii săi transformarea buricului într-o adevărată tradiție locală.

Botoșăneanul spune totodată că această rețetă de cașcaval nematurat, un adevărat miez al uriașelor calupuri ceruite de la Săveni, a fost dezvoltată în anii 70 de un aromân sosit tocmai din zona Dunării pe meleagurile Botoșaniului.

Viorel Șvabu,a reușit să descifreze tainele acestei rețete și să continue tradițiile, devenind un adevărat maestru al preparării cașcavalului de acest tip, reușind să-și deschidă chiar o afacere din fabricarea buricului. De altfel săvineanul spune că secretul obținerii acestei delicatese este laptele obținut de la vacile din zonă. Și asta fiindcă pășunile unde se hrănesc sunt pline de plante medicinale care imprimă un gust aparte laptelui și automat și buricului.

Procedeul de fabricare al buricului nu este unul complicat dar are secretele sale bine păstrate. Cu toate acestea Viorel Șvabu este deacord să ne dezvăluie măcar o parte din procedeele folosite pentru obținerea acestei delicatese.

Având în vedere unicitatea produselor obținute din laptele vacilor de Săveni, producătorii din zonă speră să poată obține pentru cașcavalul de Săveni și pentru bunătățile din aceeași gamă recunoaștere la nivel european. Se gândesc să-l exporte în toată Uniunea Europeană.

Buricul a început să devină cunoscut în toată țara. Producătorii locali, precum Viorel Șvabu primesc comenzi mai ales de la restaurante, din toată Moldova, cașcavalul nematurat cu gust floral de la Săveni, devenind o vedetă a produselor din lapte.

Citeste si:

Facebook Comments