VIDEO! Secretele peșterii unicat de sub apele Prutului

Ignoranța poate distruge valori inestimabile ale umanității. Asta s-a întâmplat și în județul Botoșani acum aproape o jumătate de secol.

La Ripiceni, spun localnicii dar și o serie de specialiști ar existat pe o insulă din mijlocul Prutului, o comoară arheologică unicat în această parte de Europă, care spune o poveste incredibilă a primilor oameni care au trăit pe aceste meleaguri. Grota împreună cu secretele sale se află pe fundul apei, la zeci de metri adâncime, îngropată de construcția celui mai mare baraj din nordul Moldovei.

La Ripiceni, pe malurile Prutului, oamenii locului dar și specialiștii în istorie au auzit despre insula cu peșteră de pe Prut. Era vorba despre o grotă care în anul 1970 încă putea fi observată pe granița de atunci cu URSS-ul. Cei care au apucat să o vadă, inclusiv oameni cu pregătire intelectuală aparte, spun că peștera conținea artefacte ale oamvestigiu unicat enilor din preistorie iar pereții ei erau acoperiți cu picturi rupestre. Era un vestigiu unicat în zona de est-centrală a Europei. Aici s-ar fi adăpost comunități de vânători paleolitici, feriți de inamici și animale sălbatice.

Așa cum spun și oamenii locului, peștera din calcar, de pe insulă, nu a mai putut fi cercetată niciodată, conform canoanelor științifice. Și asta fiindcă,nimeni nu a mai apucat. În anul 1974, odată cu începerea lucrărilor de amenajare a lacului de acumulare de la Stânca Costești, o parte a blocului de calcar a fost dinamitat iar mai apoi peștera inundată de apele lacului.

Oamenii de specialitate confirmă valoarea uriașă a acestor locuri, din punct de vedere arheologic. Cu ocazia lucrărilor la baraj aici s-au descoperit și cei mai mari fildeși de mamut din Europa de est dar și o așezare unicat a vânătorilor de mamuți.

Specialiștii spun că sunt doar o mică parte din ceea ce putea fi cercetat și recunosc că acolo s-au pierdut, poate pentru totdeauna vestigii inestimabile, poate inclusiv peștera cu picturi rupestre. În momentul de față insula, cu peșteră, se află la zeci de metri sub apele Prutului.

 

Citeste si:

Facebook Comments