Semne rele anul are! Taxa de gunoi se majorează

Semne rele anul are! Taxa de gunoi se majorează

Județul ar putea fi din nou îngropat în gunoi!

Anul începe cu vești proaste pentru botoșăneni și asta pentru că taxa de salubritate urmează a fi din nou majorată. Sociețile de slaubrizare au primit deja notificări din partea administratorului depozitului de deșeuri de la Stăuceni. Pentru fiecare tonă de deșeuri dusă de la 1 ianuarie la groapa ecologică taxa se va suplimenta cu 80 de lei +TVA .

Aceste costuri urmează să se resimtă în portofelele botoșănenilor.

Aderarea la Uniunea Europeană ne face să fim cetățeni cu drepturi, dar și cu obligații. Una dintre chestiunile impuse de europeni este colectarea selectivă a deșeurilor. Dacă nu respectăm această prevedere, taxa la gunoi va crește substanțial de la un an la altul. 2017 aduce aproape o dublare a prețului pentru depozitarea deșeurilor la depozitul de la Stăuceni.

Majorarea prețului îi afectează și pe operatorii privați care se ocupă de colectarea deșeurilor din județ.

Această suplimentare de cost ar putea conduce la falimentarea societăților ce au acest profil de activitate. Problema este extrem de sensibilă și s-ar putea ajunge la o nouă criză a deșeurilor în întreg județul pentru că oamenii nu vor accepta să plătească tariful majorat.

Și mai grav este faptul că mai mulți primari din județ au solicitat firmei de salubrizare să sisteze colectarea deșeurilor.

Prețur va crește și mai mult începând cu anul viitor. Botoșănenii sunt încă străini de colectarea selectivă a deșeurilor deși platformele de gunoi sunt prevăzute cu pubele speciale pentru fiecare categorie de deșeuri. Suntem totuși campioni pe țară la colectarea deșeurilor electronice.

Taxa de depozitare ar fi trebuit să crească încă din anul 2012 dar majorarea s-a tot amânat. În 2017 inevitabilul s-a produs.

Urmează ca aleșii locali să caute soluții și s stabilească noul tarif ce va trebui plătit de botoșăneni pentru gunoi.

Citeste si:

Facebook Comments