Servicii medico-sociale la domiciului pentru bătrâni

Cine nu are bătrâni să-și cumpere.

Spune un cunoscut proverb românesc. Dar cine are bătrâni să nu-i lase în plata Domnului. România este pe ultimele locuri în Europa vis-a-vis de serviciile de îngrijire pe termen lung acordate persoanelor de vârsta a treia. Iar bătrânii din mediul rural au și ei dreptul la servicii de îngrijire medico-socială.

În urma unei evaluări a nevoilor de la nivelul comunităților sale, Fundația Româno-Belgiană The Open Network for Community Development a realizat pentru anul 2014 un Plan Master de servicii socio-medicale, plan ce își propune dezvoltarea de servicii necesare populației de la nivelul rural. Serviciile de îngrijiri la domiciliu reprezintă o prioritate în acest Plan.

Proiectul a fost demarat în martie 2016 și se desfășoară pe o perioadă de 20 de luni în 5 comunități rurale pilot din județele Suceava, Caraș-Severin, Bihor, Vrancea și Brașov. Co-finanțarea este asigurată printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Prin acest proiect se urmărește crearea unui cadru larg de advocacy pentru politici publice mai eficace în acest domeniu prin implicarea atât a actorilor publici cât și a celor privați în identificarea celor mai bune soluții pentru creșterea accesului persoanelor în vârstă la servicii de îngrijiri la domiciliu și reducerea edsiparițiilor între centrele urbane și cele rurale.

Sosiți la Botoșani, membrii Fundația a încheiat un protocol cu Direcția de Sănătate Publică Botoșani în ideea de a identifica soluții de organizare și finanțare sustenabilă a serviciilor de îngrijiri la domiciliu.

Bugetul proiectului demarat în martie 2016 este de 82 de mii de franci elvețieni, iar co-finanțarea asigurată de solicitant și parteneri este în valoare de aproximativ 8 mii de franci elvețieni.

Citeste si:

Facebook Comments