VIDEO! Simbolul legăturii spirituale dintre Basarabia și România

Un singur simbol poate valora cât mie de cuvinte. Iar la Rădăuți Prut, pe ultima graniță de nord a României, un simplu pod, la prima vedere, are această putere deosebită. Poartă numele unui mare patriot român din Basarabia și reprezintă legătura dintre românii aflați pe ambele maluri ale Prutului. Totodată pe acest pod s-a scris o pagină dureroasă a istoriei zbuciumate a poporului român.

Somax TV vă invită să descoperiți povestea unui adevărat simbol a legăturii spirituale dintre basarabeni și români.

La Rădăuți Prut, o ultimă frontieră a României, se află un pod lung de peste 240 de metri care face legătura cu Republica Moldova și traversează apele învolburate ale Prutului. Este una dintre cele mai importante legături dintre Basarabia și România. La prima vedere pare doar o simplă amenajare rutieră și vamală. În realitate acest pod peste Prut reprezintă o legătură fizică dar mai ales spirituală între românii de pe ambele maluri ale râului-graniță. Podul de la Rădăuți Prut, este martorul istoriei zbuciumate a acestor ținuturi. Cu o vechime de câteva sute de ani, a legat mereu comunitățile de pe cele două maluri. După ce a fost martorul răpirii Basarabiei de către URSS în 1941, în anii grei ai celui de-al doilea Război Mondial a fost aruncat de două ori în aer, tocmai pentru a rupe definitiv legătura dintre cele două regiune surori. Gheorghe Alupoaie, fermier și fost primar la Rădăuți Prut îi știe bine soarta.

De altfel din 1945 a rămas doar o ruină atârnând peste apele Prutului. O ruină dureroasă care amintea mereu oamenilor mai în vârstă din sat, de vremurile când erau legați de satele surori din Basarabia. Odată cu ruperea podului a început să dispară și prosperitatea din localitățile de pe ambele maluri ale Prutului. iar Rădăuți-Prut din oraș cosmopolit a devenit o așezare rurală săracă. Propriu-zis distrugerea podului a însemnat înstrăinarea românilor care până atunci trăiseră și munciseră împreună, dar și ruinarea acestora.

“Podul de flori” peste Prut

Abia în 1990, atunci când regimurile comuniste cădeau iar jugul sovietic era scuturat, frații de pe ambele maluri ale Prutului, după 40 de ani s-au întâlnit la Prut. Nu aveau un pod pe care să treacă, la Rădăuți Prut, dar au făcut un pod de flori, aruncate către ceilalți de pe ambele maluri, legând în special Miorcaniul de Pererîta. Atunci s-a născut dorința realizării unui nou pod, care să lege fizic România de Basarabia. Abia în 2010, după o jumătate de secol un nou pod a fost construit peste Prut, numit după poetul Grigore Vieru, un mare patriot român din Basarabia, care a militat pentru unirea celor două țări.

Podul de flori iar mai apoi podul de beton s-a realizat prin dorința, mai ales spirituală a românilor de pe ambele maluri ale Prutului. Podul a reușit să salveze localitățile de pe ambele maluri. Fostul primar spune că fără acest pod Rădăuți Prut ar fi fost doar un capăt de linie uitat și în cele din urmă, condamnat la moarte.

În momentul de față pe podul Grigore Vieru se află și punctul vamal de la Rădăuți Prut, unul dintre cele mai vitregite din această parte a țării. Cu toate acestea zilnic sute de oameni trec de ambele părți ale vămii.

 

Citeste si:

Facebook Comments