Sinagoga din Botoșani, loc de pelerinaj pentru turiștii străini

Sinagoga Mare din municipiul Botoșani a devenit un loc de pelerinaj pentru turiștii străini.

Sinagoga Mare sau «Oiche Sil» datează din anul 1834. A fost declarată monument de arhitectură și este una dintre cele mai vechi şi mai bogat decorate sinagogi din zona Moldovei.

Realizat într-o arhitectură romantică, de factură neogotică, imobilul surprinde şi un interior cu scene din Ierusalim şi simboluri care reprezintă seminţiile lui Israel.

Dacă în urmă cu 50 de ani, botoşănenii se puteau mândri cu peste 70 de sinagogi organizate pe cartiere, acum aceasta este singura care păstrează farmecul comunităţii evreilor.

În ultimii ani, Sinagoga Mare a fost vizitată de foarte mulți turiști străini care au fost surprinși că în municipiul Botoșani încă mai există un lăcaș de cult atât de vechi.

În primăvară, când s-a organizat cea de-a 12-a ediție a programului Bereshit, Sinagoga a devenit neîncăpătoare pentru cei 240 de evrei veniți din toată țara.

De când a fost inclusă în rețeaua națională de promovare turistică, Sinagoga Mare din Botoșani a devenit un punct de reper pentru turiștii din țară sau străinătate.

În acest an, elevii de la Colegiul Național A.T. Laurian au vizitat Sinagoga Mare din Botoșani, în cadrul Programului «Săptămâna Altfel».

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Mark Gittenstein, a vizitat de două ori Sinagoga din municipiu, în 2011 și apoi în 2012.

În municipiul Botoșani mai există o sinagogă, mult mai mică, dar aceasta nu este funcțională, ci doar se află în conservare.

Citeste si:

Facebook Comments