Singurul loc din lume unde Eminescu este în rândul sfinților

Singurul loc din lume unde Eminescu este în rândul sfinților

La Ipotești, la numai 16 kilometri de municipiul Botoșani se află singurul sanctuar din lume dedicat memoriei unui poet.

Pe zidurile interioare ale frumoasei biserici din cadrul Memorialului Ipotești, printre sfinți și arhangheli se află reprezentat în mărime naturală, Mihai Eminescu, poetul nepereche al românilor. În acest lăcaș de cult unic în lume, până și îngerii țin doliu pentru geniul născut la Botoșani.

Poetul Mihai Eminescu, un geniu incontestabil al poporului roman, a fost legat fundamental de satul Ipoteștilor.

Aici a copilărit, trăind poate cea mai frumoasă și liniștită perioadă din viața sa zbuciumată. Aceste meleaguri l-au inspirat în realizarea operei sale nemuritoare și aici posteritatea i-a ridicat un adevărat altar. Memorialul Ipotești, o instituție unicat în țară, păstrează memoria poetului precum și locurile copilăriei sale. În mijlocul ansamblului memorial se află însă o biserică unicat în lume. Deși ridicat în secolul al XX lea, lăcașul de cult, prin frumusețea sa, aduce aminte de ctitoriile ștefaniene.

Biserica de la Ipotești nu are egal și fiindcă este un adevărat altar închinat de oameni de cultură interbelici, poetului Mihai Eminescu.

Biserica din Ipotești este singurul lăcaș de cult din lume închinat memoriei unui scriitor. Eminescu se află pictat în mărime naturale pe zidurile interioare ale bisericii în rând cu sfinții. Totodată îngerii zugrăviți în biserică au toți aureole negre, o reprezentare unicat în ortodoxie. Acest fapt semnifică că la Ipotești până și îngerii țin doliu pentru moartea poetului.

Pentru construirea bisericii din Ipotești, a muncit tot satul, fără să ceară nimic în schimb. De astfel lăcașul de cult este loc de pelerinaj și venerație pentru toți iubitorii de Eminescu și cultură românească.

 

Citeste si:

Facebook Comments