Singurul sat din România, care are un imn propriu. ”Imnul Cucorănenilor” o creație inedită a mândriei locale

Deșteaptă-te române nu a fost și nu este singurul imn intonat cu mâna pe inimă în România.

Și nu este vorba de cântecele din tribunele de la stadioane ci de un imn în adevăratul sens al cuvântului. Cucorăniul este singurul sat din România, unde mândria locală a dat naștere unei melodii cu valoare emoțională și forță patriotică aparte. Se numește simplu ”imnul cucorănenilor” și este cântat cu lacrimi în ochi de întreaga comunitate de aproape 100 de ani. El a fost creat datorită zecilor de intelectuali pe care i-a dat Cucurăniul de-a lungul timpului, fiind o vatră de cultură și performanță.

Imnul cucorănenilor a fost intonat în toată perioada interbelică, la toate evenimentele importante din sat. Era cunoscut de toți localnicii și se cânta imediat după imnul regal. Versurile imnului cucorănenilor nu s-au mai auzit în perioada comunistă, dar după 1990 grație intelectualilor satului, profesori și preoți, imnul a fost din nou cântat la diferite evenimente festive.

Profesorul Sergiu Manolache, un intelectual al satului, cel care reușește să țină în viață acestă mândrie locală, spune că Cucorăniul este singurul sat din România unde poate fi auzit acest imn al Cucorănenilor.

Versurile sale arată total această mândrie locală, într-o vatră de sat care a dat intelectuali, oameni politici, specialiștii în administrație și militari de carieră.

Citeste si:

Facebook Comments