Sistemul de irigații din județ este la pământ

Seceta face ravagii

Și în acest an seceta “și-a făcut de cap” în județul Botoșani. Mii de hectare de teren agricol au fost afectate de secetă în această vară. În plus, pompierii au fost tot mai des solicitați pentru a transporta apă în unele comune din județ pentru adăpatul animalelor. Cu toate acestea, interesul pentru dezvoltarea unui sistem de irigații în județ este mic, aprope inexistent din partea administrațiilor locale și a fermierilor.

Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare – Filiala Botoșani, instituția care înainte de 1989 gestiona toate rețelele de irigații din județ, a anunțat că, în prezent, din cauza furturilor și a degradărilor acest sistem aproape că lipsește cu desăvârșire.

Suprafața amenajată cu lucrări de irigații este de doar 20.222 de hectare de teren agricol. În județ există doar două organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații, una la Movileni – Havârna în suprafață de 804 hectare și o a doua la Curtești de 437 de ha.

Prefectul Dan Nechifor a cerut ca până la sfârșitul lunii august să se organizeze o ședință între primarii din teritoriu și reprezentanții ANIF pentru a se discuta strict acest subiect.

Și președintele Consiliului Județean Botoșani, Costică Macaleți, spune că înființarea acestor organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații este obligatorie pentru că numai așa se poate rezolva problema secetei din județ.

Pe 26 august va avea loc întâlnirea primarilor cu reprezentanții ANIF prin care se va discuta primii pași pentru combaterea secetei din județ, mai ales că Botoșaniul are a doua mare sursă de apă din România.

Citeste si:

Facebook Comments