Situație revoltătoare. Cum au învățat 40 de copiii de grădiniță într-o sală de sport. În același spațiu funcționa și un cabinet medical.

Situația incredibilă într-o comună din județul Botoșani.

La Vorniceni, 40 de copiii de grădiniță au ajuns să învețe într-o sală de sport improvizată într-o clădire din 1918. Mai mult decât micuții împărțeau până acum 2 zile, acest spațiu impropriu cu un medic de familie, care oferea consultații pacienților la numai câțiva pași de spațiul de joacă al copiilor, de rechizite și jucării.

Practic toți pacienții medicului, potențiali purtători de microbi, treceau prin spațiul destinat educării unor copiii cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani. Această situație durează de aproape două luni. Autoritățile spun că a fost cauzată de întârzierea unor lucrări de reabilitare la corpul destinat grădiniței din cadrul Școlii numărul 1 Vorniceni. Conducerea școlii spune că în aceste condiții nu avea unde să-i mute pe cei mici, așa că a fost aleasă soluția sălii de sport.

Poate situația nu ar fi fost atât de scandaloasă, dacă în sala de sport nu și-ar fi găsit adăpost, exact în grădiniță și medicul de familie Alexandru Mihailov. Acesta spune că și el avea cabinetul în clădirea care se reabilita, așa că a rămas fără spațiu de consultații. Așa că a a ajuns și el cu birou cu tot în grădiniță

Medicul de familie, explică cum se desfășurau lucrurile. Dimineața învățau copiii, iar de la ora 13.00 grădinița era transformată în cabinet medical. Sau mai pe scurt, pe lângă jucării, măsuțe și rechizite apăreau și pacienții.

Chiar și în condițiile în care programul grădiniței nu se suprapunea cu cel al cabinetului medical, situația era una periculoasă pentru sănătatea copiilor, spun autoritățile sanitare, care s-au sesizat în privința ciudățeniei de la Vorniceni. Aceștia spun că pacienții posibili purtători de viruși nu avea ce căuta în grădiniță.

În aceste condiții Direcția de Sănătate Publică Botoșani a aplicat în urma controalelor efectuate la Vorniceni, o amendă de 10.000 de lei medicului de familie și una de 3000 de lei, directorului de școală.

Mai mult decât atât, directorul a și fost schimbat din funcție de Inspectoratul Școlar Județean Botoșani fiindcă a acceptat situația.

Culmea deși inițial se preciza faptul că nu exista altă soluție decât mutarea copiilor și a medicului în sala de sport, în doar două zile s-au găsit numeroase modalități de a soluția problema. Copiii au fost mutați în corpul principal, iar medicul și-a luat concediu până se termină lucrările de reabilitare.

Primarul din Vorniceni, spune că în 10 zile vor fi terminate lucrările la grădinița reabilitată. În acest spațiu vor putea învăța în condiții decente cei 40 de micuții, dar va putea profesa și medicul de familie, care beneficiază de un cabinet reabilitat și bineînțeles cu un circuit separat de cel al grădiniței.

 

Citeste si:

Facebook Comments