VIDEO! Splendoarea din adâncul pădurilor Botoșaniului

În adâncul codrilor umbroși ai Botoșaniului, departe de ochii călătorilor se află una dintre cele mai prețioase comori vegetale ale județului. Se remarcă prin delicatețe, unicitate și o frumusețe aparte. Este vorba despre laleaua pestriță, o floare declarată monument al naturii și care populează la începutul primăverii câteva zone importante de la marginea satelor botoșănene.

Somax Tv vă invită într-o călătorie în lumea multicoloră a unei plante pe cât de rară, pe atât de frumoasă.

Județul Botoșani, deși sărac și de multe ori umilit de nepăsarea autorităților centrale, se poate lăuda cu comori unice. Pe lângă genii și o istorie milenară, în pădurile adânci și umbroase ale județului cresc plante care impresionează prin frumusețe și colorit. Probabil cea mai deosebită este laleaua pestriță, o floare atât de frumoasă și de plăpândă încât cu greu ți-o poți imagina în toată splendoarea ei. Apare odată cu soarele și primăvara și se pierde ușor, după 10 zile, în covorul de verdeață. Este un adevărat monument al naturii, protejată prin lege, spun specialiștii.

Crește în special la Havârna, o pădure-rezervație din nordul județului, acolo unde laleaua pestriță și-a găsit un cămin prielnic și primitor.

Cu toate acestea, o localnică din comuna Copălău, a descoperit cu ani în urmă că și în pădurile umbroase și adânci de la Cerbu, acest frumos monument al naturii crește din abundență. Este poate cel mai secret loc în care laleaua pestriță a ales să se înmulțească.

De altfel nici localnicii nu știau de mulțimea de lalele pestrițe care se strecoară și ies la lumină printre tufele generoase de leurdă.

În adâncul pădurii, covoare întregi de lalele pestrițe oferă un spectacol multi-color, fiind atracția principală a albinelor. Aici cresc nestingherite alături de alte flori frumos mirositoare.

Laleaua pestriță crește numai în sălbăticie și este un adevărat monument al naturii, în județul Botoșani. Este protejată prin lege și distrugerea acestora ca și comercializarea lor reprezintă o ilegalitate. Ea poate fi admirată cel mai bine, timp de 10 zile în adâncul pădurilor.

Citeste si:

Facebook Comments