Splendoarea provensală de pe ogoarele Botoșaniului

Câmpurile cu lavandă de la Durnești, un adevărat miracol al județului

Splendoare mov de pe malurile Mediteranei pe ogoarele Botoșaniului. La Durnești, o mamă cu patru copii a reușit să aducă aroma provensală pe meleagurile Botoșaniului. Din pasiune pentru frumusețea și proprietățile miraculoase ale lavandei, o plantă caracteristică sudului Franței, Mihaela Șologon, o săteancă din Durnești, a reușit să planteze splendoarea mov, pe ogoarele din comună. A început cu 15 are și face adevărate minuni naturale din lavandă, de la uleiuri esențiale, săpunuri de casă și până la odorizante personalizate. Mihaela Șologon spune că pasiunea pentru lavandă a pornit de la frumusețea plantei descoperită pe internet.

Deocamdată botoșăneanca nu a dezvoltat o afacere complexă din cultivarea lavandei. Este doar fericită să o vadă zilnic și să-i simtă binefacerile. Cu toate acestea participând la târguri cu profil agricol a ajuns un fel de ”regină” a lavandei din județul Botoșani. Și asta în special datorită preparatelor miraculoase pe care le face din lavandă, în special odorizantele și uleiurile.

Botoșăneanca pasionată de lavandă spune că planta este un adevărat miracol, fiind binefăcătoare în special pentru psihic și relaxare.

Frumusețea lanvandei a fost adusă la Durnești și de fiicele Mihaelei Șologon, una în vârstă de 10 ani iar cealaltă de 14 ani. Cele două copile și-au încurajat mama să planteze lavanda și o ajută atât la cultivare cât și la pregătirea extractelor de lavandă

De altfel, fiica cea mare, este cea care visează să facă o afacere complexă cu lavanda. Mai precis speră ca ogoarele cu lavandă să se înmulțească și apoi să obțină contracte chiar și în străinătate.

Mihaela Șologon spune că pentru aclimatizare acestei superbe plante mediteraneene în nordul României, trebuie o muncă susțintă. Botoșăneanca explică exact care au fost etapele parcurse.

Casa sătencei din Durnești, este plină de lavandă dar și de produsele care se obțin din aceasta. Uleiurile esențiale sunt la îndemână, iar buchețelele cu lavandă ocupă orice vază disponizibilă. De altfel relaxare și liniștea oferită de această plantă se simte în orice colț al casei. Mihalea Șologon are diferite contracte și cu florarii din Botoșani, trimițându-le lavandă proaspătă, alături de alte produse miraculoase, făcute sută la sută natural în casă. Din pasiune pentru acestă plantă Mihaela Șologon și fiicele sale au compus și un adevărat imn al lavandei.

Citeste si:

Facebook Comments