Sportivi botoșăneni la Rio 2016

La ediția din acest an a Olimpiadei, organizată în Brazilia din echipele naționalei României fac parte și sportivi din Botoșani.

Două sportive de pe meleaguri botoșănene și cu perspectiva de a obține performanțe pe viitor sunt Ioana Crăciun şi Adelina Cojocaru, care au făcut parte din echipa de canotaj feminin 8+1. Echipa României a reușit să obțină o medalie de bronz în această ediție a Olimpiadei. Performanţa obţinută de tinerele noastre canotoare este demnă de remarcat, pentru că în barca de 8+1 au fost şapte debutante în competiţia olimpică, iar celelalte două, chiar dacă au mai participat la Jocuri, nu aveau încă o medalie.

Când nimeni nu mai credea în ele şi nu le dădea nicio şansă la medaliile olimpice, fetele din barca de 8+1 au reuşit „minunea” şi au terminat pe locul trei cursa de la Rio. O cursă care va avea un loc aparte în mintea şi în sufletul lor atât prin performanţa reuşită la final, cât şi prin desfăşurarea ei demnă de un film cu mult suspans. Canotoarele noastre au început destul de modest şi erau pe locul cinci după 500 şi 1.000 de metri, iar la 1.500 metri au ajuns chiar pe ultimul loc, 6. Sprintul de final le-a adus medaliile de bronz, dar le-a lipsit doar „un cioc de barcă” pentru a le sufla britanicelor argintul de la gât. Aurul le-a revenit americancelor, care şi-au apărat astfel titlul olimpic cucerit în urmă cu patru ani la Londra.

Creditată la plecarea spre Rio cu şanse mari la o medalie olimpică, graţie unui total de 290 de kilograme pe care l-ar fi ridicat în pregătiri, Andreea Aanei, nu a reuşit să urce pe podium şi a terminat întrecerea de haltere la categoria +75 de kilograme abia pe locul opt.

Andreea Aanei a terminat pe locul 6 la smuls, proba sa favorită. Iniţial ea a anunţat că intră în concurs la 115 kilograme, dar Petre Becheru şi Nicu Vlad au modificat greutatea de start la 119 kilograme. Nu a fost o mişcare prea inspirată, pentru că botoşăneanca a ratat primele două încercări, moment în care cei doi tehnicieni au decis să mărească greutatea de pe bară la 120 de kilograme. Sub spectrul unei eliminări premature din concurs, Aanei a urcat pe podium şi a ridicat haltera care i-a asigurat poziţia a VI-a la smuls. Ea a fost depăşită de o sportivă din finala B, din Venezuela Isabel Espinosa, dar şi de sud-coreeanca Huisol Lee (122 kg), americanca Sarah Elizabeth Robles (126 kg), chinezoaica Suping Meng (130 kg) şi nord-coreeanca Kuk Hyang Kim (131 kg).

La aruncat, Andreea Aanei a intrat la 145 de kilograme, reuşind din prima încercare. Acest lucru i-a încurajat pe Petre Becheru şi Nicu Vlad să ceară urcarea ştachetei la 154 de kilograme, mai ales că Andreea reuşea să arunce în antrenamente 160 de kilograme. Dar nu a fost să fie, Andreea ratând prima încercare la 154 de kilograme. Astfel, botoşăneanca a rămas cu 145 de kilograme şi a terminat pe locul 8 la aruncat şi la total cu 265 de kilograme.

Astăzi, intră în lupta pentru medalii intră şi botoşăneanul Alin Alexuc. El este cel mai experimentat luptător din delegaţia României, fiind prezent şi la Jocurile Olimpice trecute, de la Londra.

Luptătorul a menţionat că nu există emoţie mai puternică decât accea pe care o simte un sportiv atunci când i se cântă imnul.

După Alin Alexuc, botoşănenii vor mai avea emoţii şi pentru Andreea Arsine, care va concura în proba de 20 de kilometri marş pe 19 august.

Citeste si:

Facebook Comments