#Stai acasă!

#Stai acasă!

Stai acasă! Nu mai este o recomandare ci o obligație. Începând de astăzi de la ora 12.00, nimeni nu mai poate ieși pe stradă fără un motiv întemeiat. Cetățenii trebuie să aibă la ei fie o adeverință de la locul de muncă, fie o declarație pe proprie răspundere în care să prezinte motivul deplasării.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a dat citire ieri seară Ordonanței Militare numărul 3, care reglementează circulația persoanelor.
Odată cu intrarea in vigoare a acestor măsuri, polițiștii botoșăneni au demarat controale pe străzile din municipiu.

14 români au fost răpuși de coronavirus, iar astăzi Grupu de comunicare strategică anunțat că sunt 907 cetățeni români infectați cu COVID 19.
Autoritățile luptă pe toate fronturile împotriva răspândirii coronaviruslui.

Ieri seară, la doar trei zile de la Ordonanța Militară 2 a fost emisă și Ordonanța Militară numărul 3, prin care se înăspresc măsurile privind circulația persoanelor. Potrivit actului normativ , începând de astăzi de la ora 12.00, se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței , cu rmătoarele excepții :
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
e) deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
f) deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;
g) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
h) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
i) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

Au fost luate măsuri speciale și pentru persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani.

Totodată, circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, strict pentru următoarele motive: deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor, asistența altor persoanevârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie, deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice. Circulația persoanelor peste 65 de ani, în exteriorul locuinței/ gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole.
Persoanele cu vârste mai mari de 65 de ani, care prezintă urgențe medicale, vor apela numărul unic de urgență 112, pentru a fi preluate de serviciile de ambulanță.
Pentru verificarea motivului deplasării, angajații prezintă legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator, persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniștii și persoanele care practică activități agricole prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil, iar pentru verificarea motivului deplasării în alte situații, se prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. Pentru toate situațiile prevăzute în Ordonanța Militară nr. 3, persoanele vor prezenta și documentul de identitate.

Circulația vârstinicilor este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00. În acest interval de timp bunicii trebuie să își rezolve toate problemele, și trebuie să aibă la ei declarațiea pe proprie răspundere. Circulația persoanelor peste 65 de ani este permisă și în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole.

Odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței Militare numărul 3, în municipiul Botoșani polițiștii au și început verificările. Mulți dintre botoșănenii opriți pe stradă nu au putut însă prezenta actele necesare pentru a-și motiva ieșirea și s-au ales cu amenzi.

Citeste si:

Facebook Comments