”Strămoașa„ moldovenilor poate fi admirată la Săveni

Scheletul tinerei care a trăit acum 1600 de ani pe teritoriul Botoșaniului

Moldovenii își pot admira oricând strămoașa. Și asta la doar 30 de kilometri de municipiul Botoșani, în muzeul de arheologie de la Săveni. Aici pe unul dintre coridoarele instituției de cultură, într-o vitrină de sticlă se află rămășițele pământești ale ”Măriuței” cum o alintă arheologii, o tânără care a trăit acum 1600 de ani pe teritoriul Botoșaniului. A fost descoperită în anii 60 într-un cimitir de secol IV al unei culturi de sinteză dintre goți, daci și sarmați pe dealurile Hăneștiului. Așa cum a fost descoperită, a fost adusă în muzeu. Scheletul ei este înconjurat de ofrande dar poartă și urmele fibulelor care-i susțineau odinioară rochia.

Pentru arheologi și muzeografi ”Măriuța”, scheletul fetei de la Hănești, este o adevărată comoară, puține muzee având rămășițe atât de bine conservate într-o expoziție și cu atât de multe detalii.

Pentru mulți fata care a trăit la Hănești acum 1600 de ani este o adevărată strămoașă a moldovenilor. Și asta fiindcă a fost verigă alături de comunitatea ei dintr-un lung lanț ce conduce la formarea populațiilor de pe teritoriul de astăzi al Moldovei. Există însă rezerve, mai ales așa cum arată specialiștii, procesul de etnogeneză este de durată și este greu de afirmat sau de infirmat această ipoteză fără prea multe dovezi.

Cultura din care făcea parte ”Măriuța” al cărui schelet poate fi admirat la Săveni, era una mixtă atât din punct de vedere cultural dar și etnic. Specialiștii de la Muzeul Județean de Istorie ne explică exact ce însemna Cultura Sântana de Mureș Cerneahov și componentele ei, dacic, gotice și sarmatice.

Totodată muzeul din Săveni deține numeroase alte piese din cultura în care trăita ”Măriuța”. În vitrine sunt conservate vase, podoabe și alte ustensile care I-au folosit în viața de zi cu zi. Deocamdată nu se cunoaște cu precizie cauza morții ”Măriuței”. Nu pare să fi fost nici bolnavă dar nici ucisă. Secretul l-a luat cu ea în mormântul de pe dealurile Hăneștiului.

Citeste si:

Facebook Comments