VIDEO! Sute de hectare de culturi distruse de grindină

Grindina căzută ieri după amiază a făcut prăpăd în culturile botoșănenilor. După o primăvară plină de muncă, sute de fermieri sunt acum nevoiţi s-o ia de la capăt. Unora dintre ei gheaţa de ieri le-a distrus culturile în totalitate şi nu se mai aşteaptă la nimic. În timp ce alţii încă speră la o minune, în câteva comune din judeţ oamenii vorbesc de calamitate iar reprezentanţii autorităţilor adună, în grabă, înştiinţări pe care să le trimită în capitală, la ministerul agriculturii.

5 comune au fost afectate cel mai grav, unde grindina a căzut cel mai puternic şi a ţinut mai mult. Aşa a fost spre exemplu în comunele Ungureni şi Nicşeni, unde, pe sute de hectare, gheaţa a ras aproape totul. Reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Judeţene au mers încă de ieri pe teren. Azi dimineaţă au luat-o din nou la pas prin comune, să facă primele evaluări şi să monitorizeze culturile.

Nu doar floarea soarelui a suferit mult de pe urma celor câteva minute de grindină de ieri după-amiază. Şi grâul a fost afectat grav. În unele zone, gheaţa a distrus culturi întregi, ce urmează să fie cosite, mai spune directorul. Spicul a fost rupt de tot şi nu-şi va mai reveni. Pentru toate aceste cazuri, fiecare fermier trebuie să anunţe la primărie ce s-a întâmplat.

Deocamdată nu se ştie exact ce suprafaţă a fost afectată şi în ce grad de fenomenul de ieri. Şi nici dacă, pentru pierderile suferite, fermierii ar urma să fie despăgubiţi. Mai ales că vor pierde chiar şi dacă ăşi refac culturile. Timp este, dar producţia nu va mai fi la fel, spun specialiştii, care speră, totodată, ca cei mai mulţi dintre ei să fi avut asigurare pentru culturile înfiinţate.

 

Citeste si:

Facebook Comments