Sute de oameni la resfințirea Mănăstirii Coșula

Slujba a fost oficiată de ÎPS Teofan

Momente înălțătoare, duminică la Mănăstirea Coșula. Curtea sfântului lăcaș a devenit neîncăpătoare pentru sutele de oameni veniti din toate colțurile județului și nu numai pentru a participa la slujba de resfințire a Mănăstirii de la Coșula. Credincioși de toate vârstele au venit încă de dimineață la Complexul Monahal Coșula pentru a lua parte la momente de profundă spiritualitate creștină. Slujba de resfințiere a acestui vechi și important centru duhovnicesc și cultural a fost oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu Înalt Preasfinția Sa Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Lucrările de reabilitare au fost finalizate recent și au avut ca finanțare fonduri europene. Astfel, s-a reușit ca în a treia duminică de după Paști, în Duminica Mironosițelor, comunitatea din Coșula, dar și credincioși din județul Botoșani să vadă întregul ansamblu monahal îmbrăcat în haină nouă.

De la acest eveniment religios foarte important pentru creștinii din județul Botoșani nu au lipsit șefii de instituții județene și locale, dar și la nivel guvernamental. Secretarul de stat pentru Culte Victor Opaschi a fost însoțit de președintele Consiliului Județean Botoșani Gheorghe Sorescu. Primarul comunei Coșula, Mircia Acatrinei, a făcut oficiile de gazdă și pentru oamenii politici care au simțit că este momentul să-și facă simțită prezența.

Și pentru că la astfel de momente de înălțare spirituală, portul popular este «la el acasă», s-au remarcat foarte mulți tineri și copii îmbrăcați în frumoasele costume tradiționale ale zonei.

Înaltpreasfințitul Teofan a explicat, în predica sa, care este rostul ridicării unei biserici, care este semnificația sfințirii unui locaș de cult.

Copii, tineri, adulti si batrani, unii imbracati in straie traditionale s-au rugat pentru sanatate, liniste in suflete dar si pentru vremuri mai bune.

Ansamblul Mănăstirii Coșula este inclus pe lista monumentelor istorice din Botoșani.

Mănăstirea Coșula a fost construită în anul 1535 de către marele vistiernic Mateiaș, sfetnicul domnitorului Petru Rareș, pe malul stâng al râului Miletin. Ea a fost realizată în stilul arhitecturii feudale moldovenești. În secolele XVII-XVIII, așezământul reprezenta un important centru duhovnicesc și cultural. În 1908 a fost părăsit, locașul de cult devenind biserică parohială. A fost reînființată în 1991, redevenind loc de liniște și de reculegere din zbuciumul și neliniștea vieții acesteia.

Citeste si:

Facebook Comments