Tâmplar în Germania, medic în Dorohoi

Situație de-a râsu-plânsu pentru un botoșănean!

Bărbatul, tâmplar de meserie, lucra în Germania, însă în același timp figura în România ca medic la Spitalul din Dorohoi. Adevărul a ieșit la iveală abia după un an .Între timp bărbatul a pierdut 2000 de euro pe care fiscul german i-a luat pentru impozit.

Totul a ieșit la iveală în luna martie a anului 2016.

Mihai Turețchi tâmplar în Germania venise în țară pentru o adeverință cu veniturile realizate aici, pentru ca impozitul în Germania, să fie regularizat. Veniturile trebuiau să fie zero pentru că din anul 2013 omul lucrase doar în Germania.

Însă stupoare!

Pe adeverința primită, bărbatul figura cu un venit realizat între 2015-2016 de peste 56.000 de lei. Mai mult decât atât, era și angajat ca medic radiolog la Spitalul Municipal din Dorohoi. Îngrozit de ceea ce avea să urmeze omul a încercat să vorbească cu managerul spitalului.

Aici însă nu i s-a permis acest lucru.

Bărbatul spune că a fost dat afară, fără ca măcar să fie ascultat, deși figura ca angajat al unității spitalicești. Botoșăneanul spune că de când se știe a fost tâmplar și nici măcar nu și-a dorit vreodată să fie medic.

Bietul om a mers la Administrația Județeană a Finanțelor Publice din Botoșani. Inițial, spune el, că aceștia au considerat că este o greșeala, mai târziu însă părerea lor s-a schimbat.

Au urmat apoi timp de un an, drumuri lungi, în România, între DNA, poliție și Judecătoria din Botoșani. S-a întocmit un dosar penal și i s-a spus că faptele întrunite sunt de natură penală. Problema părea de nesoluționat. Între timp, Emilian Vamvu, managerul Spitalului Dorohoi, spune că a fost audiat de către polițiștii de la Serviciul Economic al Poliției Județene. În urma verificărilor efectuate s-a constatat că totul a fost o greseală de CNP, iar bărbatul nu era angajat al spitalului.

La Casa Județeană de Pensii, bărbatul figura cu aceleași venituri ca la ANAF. Și nu mică i-a fost mirarea omului să constate că salariul său chiar a și crescut de la 4.435 de lei, în iauarie 2015 la 6.123 de lei, în luna ianuarie 2016.

Ioan Buzilă, directorul Casei Județene de pensie din Botoșani spune că problema aceasta nu e singura de acest fel. La un control atent efectuat de către angajati s-au descoperit mai multe greseli de CNP în baza de date, la mai mulți botoșăneni.

Cazul a ajuns și în atenția polițiștilor. Bărbatul a depus o plângere la poliție încă din primăvara anului 2016. Doar că, spune el, până acum nu i s-a comunicat nimic.

Durerea cea mai mare a omului este că din cauza acestor erori din România, bărbatului i s-au imputat 2000 de euro de către statul german.

Citeste si:

Facebook Comments