Teatrul botoșănean, un ambasador al păcii și al conviețuirii interetnice pașnice

Teatrul botoșănean a devenit un adevărat mesager al toleranței în Armenopolis.

Și nu oricum ci prin intermediul unui spectacol copleșitor ca mesaj numit ”Strunga dintre viață și moarte”. Actorii botoșăneni au readus în memoria colectivă prin această piesă de teatru imaginile și atmosfera cutremurătoare a unuia dintre cele mai groaznice măceluri din istoria contemporană și anume genocidul armean din 1915, atunci când copii, bătrâni, femei și bărbați de origine armeană au fost măcelăriți doar pentru că aparțineau unui grup etnic, unui popor. Spectacol s-a jucat la Gherla, numit anterior și Armenopolis datorită numărului mare de armeni care au locuit aici, refugiați din teritoriile din care erau prigoniți. De altfel un armean botoșănean a întemeiat acest oraș. Spectacolul a fost jucat la ceas de comemorare a evenimentelor nefericite dar și în cadrul sărbătorii orașului.

Teatrul botoșănean, spune directorul Traian Apetrei, a purtat prin intermediul acestui spectacol de la Gherla, un mesaj al toleranței și al păcii, indiferent de apartenența etnică și religioasă.

”Strunga dintre viață și moarte” vorbește despre genocidul armean dar și despre soarta tristă a sute de copii refugiați inclusiv pe teritoriul României, pentru a scăpa de moarte. Mesajul spectacolului a umplut spectatorii de lacrimi.

Acest spectacol a mai fost jucat și la Roman sau Bacău, cu participarea comunității armenești, în acest an al comemorării evenimentelor nefericite și a cumplitului genocid din deșertul anatolian.

Citeste si:

Facebook Comments