VIDEO! Tezaurul de la Ipotești

Ipoteștiul adăpostește un adevărat tezaur. Nu acel tezaur la care cu siguranță toți ne ducem cu gândul, încărcat de aur, bijuterii și alte bunuri materiale. Este vorba despre o comoară documentară de excepție, unicat la nivel național.

Memorialul Ipotești găzduiește, în original, jurnalul Junimii, societatea intelectualilor ieșeni care a permis poeziilor lui Eminescu să vadă lumina tiparului dar și manuscrisele genialului poet botoșănean, așa cum au fost scrise de mâna acestuia.

Eminescu este un brand veritabil al județului Botoșani. Tot ce ține de memoria și creația acestuia, se leagă într-un fel sau altul de meleagurile sale natale. De altfel la Memorialul Ipotești, la casa copilăriei sale, se află un adevărat tezaur al memoriei literaturii române și al creației eminesciene în mod particular. Este vorba în primul rând de jurnalul Junimii, acea societate literar artistică ieșeană sub oblăduirea căreia Eminescu a făcut publice primele sale creații. Documentul se află în original la Ipotești și este unicat în țară. Conține însemnări importante despre tot ceea ce s-a vorbit și întâmplat în elita intelectuală ieșeană acum aproape 130 de ani.

Documentul este cu atât mai important cu cât în paginile sale apar mărturii importante despre poetul Mihai Eminescu.

Documentul este considerat tezaur în România și accesul la acesta este controlat. Oricine poate să-i studieze conținutul la Memorialul Ipotești.

Pe lângă acest jurnal al Junimii, la Ipotești se află și manuscrisele lui Mihai Eminescu. Sunt pagini cu poezii și îndreptări așa cum au fost ele realizate înainte de a fi tipărite.

Citeste si:

Facebook Comments