Tinerii de la țară care pot câștiga mai bine decât un director

Se ”bat” pentru un loc la școala de tractoriști

Meseria este brățară de aur și te poate scăpa de sărăcie. Pe acest principiu au mers și autoritățile locale din Vlăsinești când au înființat în 2015 poate cea mai râvnită școală profesională din mediul rural. Este vorba de școala de mecanici agricoli din comună, acolo unde zeci de tineri învață să lucreze pământul cu utilaje de ultimă generație. Toți acești copiii de la țară, împinși de dorința de cunoaște o meserie prin care își pot câștiga pâinea, vin de la zeci de kilometri doar pentru a urca la volanul tractorului. Deși este înființată doar de un an de zile, faima acestei școli de tractoriști a adunat în această toamnă mai mulți elevi decât locurile disponibile.

Ideea înființării unei școli profesionale de tractoriști în mediul rural, a venit autorităților locale din Vlăsinești, tocmai pentru a oferi o șansă tinerilor de la țară în special acelor copiii din familiile sărace. Și asta în condițiile în care există o cerere uriașă de mecanici agricoli pe teritoriul județului. Marile firme duc lipsă de specialiști în agricultura mecanizată și sunt dispuși să ofere salarii mai mult decât generoase.

În momentul de față funcționează două clase de profesională, clasa a IX a și clasa a X a deservite de profesioniști în domeniul mecanicii agricole. Toți ucenicii-tractoriști de la Vlăsinești sunt ochi și urechi la profesori.

Sunt dornici să învețe, să fie cât mai buni și la final să aibă o meserie din care să se întrețină sau să-și întrețină familiile. Vin din 7 comune, cu ce apucă. A fi tractorist sau mecanic agricol este pentru ei cea mai frumoasă meserie.

Învățăceii de la Vlăsinești fac prtactică la mari firme agricole din județ și sunt școliți să manevreze și să opereze cele mai moderne echipamente în domeniu. Practic cu ceea ce învață aici s-ar putea angaja și descurca oriunde în lume, pe salarii la care în județul Botoșani abia dacă se poate visa. Șansa este cu atât mai mare, cu cât cei mai buni elevi vor fi angajați la sfârșitul școlii de firmele mari la care fac practică.

De doi ani de zile, aspiranții tractoriști de la Vlăsinești învață într-un corp modular, ce depinde administrativ de Școala ”Gheorghe Burac” din Vlăsinești. Autoritățile locale spun că vor să dezvolte această școală de tractoriști, atât de râvnită de tinerii de la țară și se pregătesc de investiții majore.

Școala de tractoriști din Vlăsinești va fi probabil în luna septembrie a anului viitor, cea mai modernă școală profesională de mecanici agricoli din județul Botoșani. Zeci de copiii de clasa a VIII a din comunele învecinate se pregătesc deja să se înscrie. Vor o meserie adevărată și o bucată de pânie câștigată cinstit pe ogoarele județului

 

Citeste si:

Facebook Comments