Tocileni, locul binecuvântat de Dumnezu, unde s-a născut cel de-al cincilea Patriarh al României

Judetul Botoșani poate fi considerat unul dintre cele mai sărace din țară. Botoșaniul ocupă, însă, fără doar și poate, prima poziție într-un top al judetelor care au dat României cele mai mari personalitati. Fie că este vorba de scriitori, pictori, oameni de știință, geografi, ingineri, biologi sau medici. Valori recunoscute nu doar în țară ci și peste hotare. Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolaie Iorga, Stefan Luchian, Grigore Antipa, Octav Onicescu, Octav Băncilă sau Leon Dănăilă.

În județul Botoșani, într-un sat mic și parcă uitat de lume a văzut lumina zilei și una dintre cele mai importante și respectate fețe bisericești ale românilor.  În satul Tocileni din comuna Stăuceni s-a născut și a copilărit cel de-al cincilea PAtriarh al României, Patriarhul Teoctist. Teodor Arapaşu, s-a născut în satul Tocileni pe data de 7 februarie 1915.

Dragostea pentru Dumnezeu si biserica l-a determinat, ca la doar 13 ani sa ia calea calugăriei şi să intre ca frate la Schitul Sihăstria Voronei. La 6 august 1935, Teodor Arăpaşu a intrat in monahism la Manastirea Bistrita din judetul Neamt cu numele de Teoctist. In 1977 a fost ales in rangul de arhiepiscop si mitropolit al Moldovei si Sucevei, din 1980 pana in 1982 fiind si loctiitor de mitropolit al Ardealului. Din 1986 a devenit Patriarh al României. În 2005, Prefericitul Părinte Patriarh Teoctist, al României de atunci, a efectuat ultima sa vizită în județul natal și în locurile pe unde a pășit și pe care le-a iubit atât de mult. Așa cum el însuși le spunea credincioșilor veniti la Vorona să îl vadă.

Spiritul Patriarhului Teoctist, veghează, parcă și astăzi, satul în care a văzut pentru prima dată lumina zilei și locul unde a copilărit. În inima satului Tocileni este o casă ce amintește de cea în care a locuit Teodor Arăpașu alături de frații săi și de părinți. Un muzeu cu obiecte deosebite și care au aparținut părintelui, unele dintre ele extrem de valoroase.

Autoritățile locale s-au străduit să îi redea casei farmecul locuințelor de odinioară.

Mai multe informații despre locurile natale ale celui mai îndrăgit și iubit Patriarh al României puteți afla sâmbătă și duminică, începând cu ora 17.00, în cadrul emisiunii ”Periplu Moldav”

Citeste si:

Facebook Comments