VIDEO! Tot mai multe minore din Botoșani devin mămici

Statistici dureroase și totodată alarmante! De la an, la an, numărul copilelor care devin mame este în creștere. Tot mai multe fete ajung să întrețină raporturi sexuale înainte chiar de a avea buletin iar fără să își dea seama, ajung să își țină copiii în brațe. Pentru ca astfel de situații să se reducă, s-au pus bazele unei fundații, ”Salvați copiii” ce funcționează de mai bine de două decenii. Prin intermediul ei, oameni de bine încearcă să prevină astfel de cazuri.

Fetițe care abia au lăsat păpușile din mână, ajung să se joace cu proprii lor copii. Copile care nu știu bine nici să citească există acum în statistici care plasează România pe primele locuri într-un top al țărilor cu cele mai multe mame minore. La Botoșani, numărul lor crește alarmant de la an la an. Discuții pe această temă au fost purtate astăzi în cadrul unei întâlniri la Secția de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Județean.

Au ajuns la Maternitatea din Botoșani copile însărcinate care aveau 13 sau 14 ani. Cele mai multe dintre ele, au încercat să își ascundă sarcina și s-au prezentat la spital abia atunci când au adus pe lume pruncii. De la începutul acestui an există deja 15 mame care au 15 ani și au devenit deja mame.

Ca și pondere, 86% sunt copile din mediul rural și 14% din mediul urban.

Cele mai multe dintre ele au II-III clase iar unele nu au trecut niciodată pe la școală. În urma unor cercetări sociologice, s-a ajuns la concluzia că mamele minore provin din familii cu posibilități financiare reduse. Problemele se țin lanț și după naștere iar acest lucru este confirmat de pediatrie.

Și la nivelul județului Botoșani există o filială a asociației ”Salvați copiii”. Voluntarii acestei asociații derulează tot felul de campanii de informare și de strângere de fonduri tocmai pentru a ajuta gravide vulnerabile sau femei care au născut deja dar sunt în situații delicate. Susțin că vin în sprijinul acestei fundații și doi parlamentari botoșăneni.

Medic pediatric de profesie, Tamara Ciofu a inițiat deja demersuri ce sunt pe cale să se perfecteze. Deputatul a solicitat transport gratuit pentru gravidele din mediul rural la Maternitate.

S-a conchis faptul că educația este cheia salvării și că totul pleacă de la educație. Este confirmat faptul că cele mai multe mame minore provin din familii dezorganizate unde accesul la educație este limitat.

Citeste si:

Facebook Comments