Tradiție și desăvârșire artistică la festivalul-concurs de încondeiat ouă de la Rogojești. Un eveniment unicat în nordul Moldovei

Credința și tradiția s-au îmbrățișat pentru o clipă la Rogojești. În satul botoșănean din comuna Mihăileni, sărbătorile pascale au fost pregătite, sfârșitul de săptămână trecut, cu o manifestare unică în zona Moldovei.

Este vorba despre festivalul-concurs de încondeiat ouă, un loc în care tradiția, croșetată cu credința oamenilor în puterea lui Dumnezeu dar și a artei a dat naștere la adevărate bijuterii ale meșteșugului popular de sorginte creștină. La acest festival-concurs ajuns la ediția a treia au participat peste 30 de meșteri populari din cele mai renumite zone pentru încondeierea ouălor, inclusiv de la Ciocănești, Ulma sau Vatra Moldoviței. Concursul de încodeiat ouă a fost organizat într-o casă prăznicar, amenajată ca pe vremea când femeile veneau și făceau clacă. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul parohiei Rogojești dar și a Centrului de Creație de la Botoșani. Etnograful Margareta Mihalache, spune că la Rogojești de fapt s-a creat o capsulă a timpului pentru păstrarea neatinsă a celor mai frumoase tradiții populare din nordul Moldovei.

Meșterii populari prezenți, au uimit prin talentul și măiestria lor. Exponatele au primit numeroase aprecieri, iar toți cei care au participat au îmbrăcat costumul național, din zonele din care provin. Meșteșugul, spun mai ales încondeietoarele din Suceava, a fost moștenit din generație în generație. Femeile din Ulma de exemplul, explică modelele cele mai cunoscute și cum au luat naștere.

Totodată meșterii populari, au fiecare povestea lor. Pentru unii arta s-a născut din suferință, așa cum este cazul Elenei Coca. Durerea a stârnit credința și inspirația însă, rezultând un model și un stil unicat de modelare a ouălor. Vă prezentăm adevăratele goblenuri pe ou.

Festivalul-concurs de la Rogojești s-a născut însă din priceperea meșterilor autohtoni, cei care au întrecut până și pe renumiții încondeietori de la Ciocănești, acum 5 ani. Tradiția de secole a încondeierii ouălor la Rogojești, dar și premiile deosebite obținute de meșterii botoșăneni, l-au inspirat pe părintele paroh, cel care a inițiat acest festival-concurs. Pentru preot acest eveniment a reprezentat și un efort pentru conservarea acestor tradiții unicat.

Festivalul dar și expozițiile au avut loc sâmbătă și duminică, existând două categorii, copii și adulți. Aproape toți cei prezenți spun însă că au venit în primul rând din credință dar și din plăcerea de a încondeia ouăle, Cu toate acestea specialiștii au ales și câștigătorii. Premiul festivalului a fost câștigat de Coca Elena din Vatra Moldoviței, județul Suceava. Încondeietorii din Botoșani și-au trecut în dreptul lor două premii importante, locul II prin Maria Ursulean de la Bucecea, dar și premiul III prin Elena Bohaiciuc.

Citeste si:

Facebook Comments