VIDEO! Tradiții si obiceiuri de 40 de mucenici

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi cei 40 de mucenici. Potrivit tradiției bărbații trebuie să bea astăzi 40 de pahare în cinstea mucenicilor care nu și-au lepădat credința.

Unii botoșăneni o respectă cu sfințenie și dis-de-dimineață și-au invitat rudele și prietenii să se cinstească. N-or fi cunoscând ei mucenicii, dar tradiție este tradiție și nu trebuie încălcată.

Potrivit credinței ortodocse cei 40 de mucenici ar fi fost soldați creștini care ar fi luptat împotriva prigonitorilor. Ei au fost însă prinși, întemnițați timp de opt zile apoi bătuți cu pietre.

A urmat apoi condamnarea la moarte prin înghețare și s-au rugat atunci la Dumnezeu să îi scape iar acesta ca prin minune a încălzit apa lacului. Văzând minunea, comandanții au poruncit ca picioarele lor să fie zdrobite. Trupurile lor au fost în cele din urmă arse și aruncate în lac. Unii botoșăneni nu știu care au fost sfinții dar știu că tradiția băutului celor 40 de pahare trebuie respectată.

Alți botoșăneni, însă, cunosc legenda și o împărtășesc și celorlalți.Ba mai mult știu și de ce mucenicii făcuți de doamne sunt în formă de opt, ba chiar și de ce este considerată ziua de nouă martie, zi a bărbaților.

Pentru ca bărbații să continue tradiție, gospodinele trudesc din greu atât pentru a face nelipsitul rachiu, cât și pentru a coace sfințișorii.

La finalul zilei însă și doamnele și domnii se așează la masă și ciocnesc în cinstea celor 40 de mucenici câte un păhărel.

Citeste si:

Facebook Comments