Tradiții și obiceiuri de Bobotează. De ce se pune busuioc sub pernă

Tradiții și obiceiuri de Bobotează. De ce se pune busuioc sub pernă

Traditia spune ca in Ajun de Boboteaza, adica in noaptea de 5 spre 6 ianuarie, fetele nemaritate sa-si puna busuioc sub perna pentru a-si visa ursitii, iar barbatilor le revine obiceiul scoaterii din apa a crucii aruncate in prealabil de preot, in cadrul unei slujbe specifice. Totodata, se spune ca fetele care cad pe gheata de Boboteaza sigur se marita in acel an.

Traditia spune ca in noaptea de Bobotează, tinerele fete îşi visează ursitul, iar pentru asta îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi o rămurică de busuioc, pe care o pun sub pernă.

De asemenea, potrivit tradiţiei, în ajunul Bobotezei, în casele românilor se pregăteşte o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului. Astfel, sub faţa de masă se pune fân sau otavă, iar pe fiecare colţ al acesteia se pune câte un bulgăre de sare. Apoi, pe masă se aşază 12 feluri de mâncare: colivă, bob fiert, fiertură de prune sau perje afumate, sarmale umplute cu crupe, borş de “burechiuşe” sau “urechiuşele babei” (fasole albă cu colţunaşi umpluţi cu ciuperci), borş de peşte, peşte prăjit, plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră, plăcinte cu mac.

Iordănitul femeilor este un alt obicei. În trecut, în satele din nordul ţării, femeile se adunau în grupuri mari acasă la cineva şi duceau alimente şi băutură. După ce serveau masa, ele cântau şi jucau toată noaptea, scrie Mediafax. Dimineaţa ieşeau pe stradă şi luau pe sus bărbaţii care apăreau întâmplator pe drum, îi luau cu forţa la râu, ameninţându-i cu aruncatul în apă. În unele regiuni avea loc integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite prin udarea cu apă din fântână sau dintr-un râu.

Citiți continuarea articolului pe www.puterea.ro

Citeste si:

Facebook Comments