Tratamente ortodontice valabile și pentru adulţi

Tratamente ortodontice valabile și pentru adulţi

Tratamentul ortodontic nu se face numai din motive estetice, în ideea de a îmbunătăţi aspectul dinţilor şi a avea un zâmbet frumos, ci și ţinând cont de aspectul facial general al dentiţiei.

Medicii specialişti subliniază că aparatul dentar poate aduce rezultatele dorite indiferent de vârstă, singurul factor la care trebuie să fim atenţi este sănătatea gingiilor şi a osului care susţine dinţii.
Odată cu avansul în domeniul ortodonţiei, aparatul dentar nu mai este de mult inestetic şi nici nu mai produce disconfort. „Cu toate că poate dura mai mult timp îndreptarea dinţilor, ţinând cont că deplasarea lor încetineşte pe măsură ce îmbătrânim, rezultatele pot fi excelente chiar şi la o vârstă mai îna­intată. În comparaţie cu adolescenţii, adulţii tind să fie mai motivaţi să respecte sfaturile medicului specialist, atunci când poartă aparat dentar. Disponibilitatea lor de a colabora cu ortodontul reprezintă un mare avantaj în atingerea obiectivelor tratamentului, în cel mai scurt timp posibil”, sub­liniază doctorul Mihaela Dan, medic specialist ortodont, citată de Mediafax. Unul dintre cele mai puternice motive pentru a apela la aparatul dentar, indiferent de vârstă, este dorinţa de a avea un zâmbet frumos, conştienţi fiind de importanţa lui atât în viaţa personală, cât şi în cea profesională. Un aspect fizic plăcut oferă mai multe şanse de promovare în carieră sau de a avea succes la un interviu, mai multă încredere în sine care se transmite celor din jur. Surprinzător sau nu, 47% din oameni observă prima dată la cei din jur zâmbetul şi doar 31% observă ochii, 7% hainele şi 4% părul. Desigur că şi implicaţiile de ordin medical reprezintă un factor puternic.

Aparatul dentar

„Printre numeroasele beneficii aduse de aparatul dentar se numără reducerea riscului de apariţie sau chiar înlăturarea consecinţelor înghesuirilor dentare şi ale muşcăturii incorecte: cariile, care apar din cauza dificultăţilor de realizare a periajului, atunci când dinţii sunt înghesuiţi, şi parodontoza, care apare din cauza forţelor anormale suportate de dinţii aflaţi în ocluzie (muşcătura) anormală”, explică medicul Mihaela Dan. Nu în ultimul rând, purtarea aparatului dentar poate fi necesară pentru a îndrepta dinţii migraţi în urma unor extracţii dentare, în vederea realizării unor lucrări dentare sau implanturi corecte sau chiar pentru a închide spaţiile postextracţionale, prin deplasarea dinţilor cu ajutorul aparatului dentar. Dinţii pot fi deplasaţi prin os la orice vârstă, însă la adult tratamentul durează puţin mai mult decât la copil, care are oasele mai moi, mai maleabile. „Cu toate acestea, în mod obişnuit, durata tratamentului ortodontic rareori ajunge la doi ani, în general fiind de 6-18 luni, în funcţie de gravitatea fiecărui caz în parte. Ceea ce pentru pacient poate părea un caz extrem de dificil, pentru un medic cu experienţă poate să nu reprezinte deloc o problemă şi tocmai de aceea este necesar un consult de specialitate, înainte de a lua orice decizie. Doar specialistul este în măsură să estimeze cât timp va fi necesară purtarea aparatului dentar pentru a obţine rezultatele dorite, sfatul meu pentru cei care îşi doresc să facă acest pas fiind să nu se descurajeze comparând situaţia lor cu cea a celor din jur”, recomandă medicul ortodont.

 

Sursa: ziarullumina.ro

Citeste si:

Facebook Comments