Un an de la tragedia din Colectiv

Victimele, comemorate și la Botoșani

A trecut un an de zile de la tragedia din clubul Colectiv, când 64 de tineri și-au pierdut viața iar alte 130 de persoane au fost rănite și au rămas mutilate pe viață. Duminică seară, câțiva tineri botoșăneni s-au strâns în fața Primăriei Botoșani și au aprins lumânări în memoria victimelor din Colectiv. Aceștia au păstrat mai apoi un moment de reculegere pentru cele 64 de persoane care și-au pierdut viața in incendiu.

Și la București aproape 5.000 de persoane au participat la marşul tăcerii dedicat victimelor incendiului din Colectiv, cea mai mare parte a lor alăturându-se pe parcurs. Marşul s-a încheiat în faţa clubului Colectiv, după mai bine de o oră, oamenii oprindu-se la altarul dedicat victimelor tragediei.

Un monument în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv a fost inaugurat în Piaţa Bucur, după un an de la tragedia care a îndoliat o ţară. Soclul monumentului este realizat din piatră de Dobrogea, iar statuia, reprezentând un înger, este sculptată în bronz.

Un alt monument, ridicat în memoria victimelor din Colectiv din iniţiativa Arhiepiscopiei Bucureştilor, a fost sfinţit în curtea bisericii Sfântul Nicolae – Broşteni, lăcaşul de cult cel mai apropiat de locul tragediei.

Incendiul din clubul Colectiv din București a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015, în incinta unui club situat în Sectorul 4 din București, într-o fostă hală a fabricii Pionierul. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album, numit “Mantras of War”.

Conform datelor existente, cercetările fiind în curs de desfășurare, focul a fost provocat de către artificiile folosite în timpul concertului, artificii care au dus la aprinderea buretelui poliuretanic, ușor inflamabil, folosit pentru antifonare de pe un stâlp al clădirii.

Flăcările s-au extins foarte repede în tot clubul provocând leziuni – în unele situații cauzatoare de moarte, prin combustie, asfixie, intoxicații cu monoxid de carbon și alte gaze, unui număr semnificativ dintre participanții la concert.

Amploarea evenimentului a determinat Ministerul de Interne să instituie Planul roșu de intervenție, iar Guvernul României a decretat trei zile de doliu național.

Citeste si:

Facebook Comments