Un pompier botoșănean este singurul român care va alerga 250 de kilometri prin infernul din deșertul Gobi

Aventură extremă pentru un pompier botoșănean.

Nu este vorba de o misiune de stingere a focului sau de salvarea vieții unui om, ci de o cursă infernală de 250 de kilometri prin deșertul Gobi, unul dintre cele mai dificile și mai aride din lume. Cel care va încerca să câștige în lupta cu natura, este un pompier botoșănean, plutonierul major Iulian Rotariu și este singurul român care a încercat vreodată să cucerească deșertul Gobi.

Acesta, pe lângă un luptător cu focul și un salvator de vieți, este un maratonist de elită, care a reușit să poarte numele Botoșaniului prin văile, pădurile și deșerturile lumii, adică exact acolo unde a fost un traseu bun de parcurs. De această dată, Iulian Rotariu va încerca să străbată 250 de kilometri de ariditate semănate cu intemeperii dintre China și Mongolia. Este un ultramaraton, doar pentru cei mai buni alergători ai lumii, la care pompierul botoșănean a fost invitat în urma rezultatelor deosebite pe care le-a obținut acum doi ani, alergând prin deșertul Sahara. Din 450 de concurenți, mulți alergători profesioniști, la 38 de ani, Iulian Rotaru, a ieșit pe locul 12.

Pentru Iulian Rotaru, maratonul din deșertul Gobi, va probabil aventura vieții sale. Startul se dă din localitatea Hami, din provincia chineză Xinjiang. Urmează 250 de kilometri infernali, de la zăpadă viscolită până la temperaturi foarte ridicate. Cursa durează 7 zile, timp în care sportivii mânâncă și dorm pe jos în deșert. Iulian Rotariu va căra în timpul alergării, un rucsac de 15 kilograme, cu haine și mâncare.

Visul pompierului botoșănean este să termine această cursă infernală prin deșertul Gobi. Puțini știu însă că plutonierul major aleargă mereu pentru o cauză nobilă. Mai precis în Gobi, pompierul fuge pentru copii cu autism din Botoșani, dorind să facă cunoscută cauza lor în toată lumea, sperând la o mână de ajutor pentru aceștia.

Iulia Rotariu are 40 de ani și se antrenează intens pentru această super-probă. Aleargă zilnic prin păduri, pe dealuri cu rucascul în spate. ”Gobi March„ se va desfășura de pe 19 până pe 26 iunie. Maratonistul botoșănean a fost ajutat să ajungă acolo de oameni de afaceri din Botoșani dar și din țară, dar și de Asociația Sportivă a Pompierilor din Romania.

Citeste si:

Facebook Comments