VIDEO! Un salvator de vieți botoșănean îmblânzește lemnul

Cu multă pasiune, muncă și dăruire totală, un singur om poate salva vieți dar și îmblânzi elementele naturii. Se numește Oliver Codău și este un pompier botoșănean care, ori de câte ori este nevoie, luptă cu flăcările pentru viața semenilor săi. Dincolo de această misiune grea și nobilă în același timp, atunci când găsește un moment de răgaz, pompierul se dedică pasiunii sale, sculptura în lemn. Una dintre operele sale, o superbă troiță cu o valoare simbolică aparte, poate fi admirată în fața sediului Pompierilor Botoșăneni, ca o metaforă a sacrificiului și altruismului.

Joia trecută, în fața Inspectoratului pentru Situații de Urgență, casa pompierilor botoșăneni a fost sfințită o superbă troiță din lemn. Măiestrită încrustată cu modele tradiționale și cu o înălțime de 3 metri și jumătate, troița reprezintă o adevărată metaforă a credinței, altruismului și a spiritului de sacrificiu dovedit de pompierii botoșăneni. Dintre cei care trec și o admiră puțini știu că această troiță este opera unuia dintre cei care luptă cu flăcările pentru viața semenilor săi.

Artistul-pompier se numește Oliver Codău și este subofițer în cadrul ISU Botoșani. Este unul dintre acei oameni care atunci când sună alarma este gata să intre și în flăcări pentru a salva vieți. Vă invităm să-l cunoașteți acasă la el, în comuna Suharău.

După ce termină misiunea și pleacă acasă, Oliver se întâlnește cu cea de-a doua sa pasiune, arta sculptatului. Se așează la masa din curtea casei și începe să îmblânzească lemnul transformându-l în diferite obiecte măiestrit lucrate.

Face totul cu multă pasiune și spune că după familie și misiunile de salvare, sculptura este lumea în care se scufundă pentru a-și încărca bateriile.Face din lemn aproape orice, de la decorațiuni prin casă până la obiecte de artă. De obicei face daruri prietenilor sau celor care vor la rândul lor să dăruiască.

Cea mai importantă lucrare realizată este însă troița din fața Sediului Pompierilor. Dincolo de simbolistica evidentă a troiței, ea este dedicată memoriei tatălui lui Oliver.

Troița a fost sfințită și oferită Pompierilor în cadrul unei ceremonii. Totodată șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență a ținut să-i mulțumească pompierului botoșănean pentru prețiosul dar.

 

 

Citeste si:

Facebook Comments