Un secol de la trecerea în neființă a lui Ștefan Luchian

Expoziție cu lucrări semnate de Ștefan Luchian

100 de ani au trecut de la trecerea în neființă a celui mai cunoscut pictor român, născut în județul Botoșani, supranumit și poetul plastic al florilor. Pe 28 iunie 1916, Ștefan Luchian s-a stins din viață după o lungă suferință. În ultima parte a vieții sale, Ștefan Luchian picta țintuit într-un fotoliu cu penelul legat de încheietura mâinii din cauza bolii de care suferea. El a fost înmormântat la cimitirul Bellu din capitală.

Muzeul Județean Botoșani a organizat în aceste zile mai multe manifestări închinate marelui artist. Luni dimineață, în Sala polivalentă a Muzeului a fost organizat simpozionul ”Ștefan Luchian și contemporanii săi – Evocări cromatice”.

La acest eveniment, invitați speciali au fost manageri de muzee din țară, precum Tiberiu Alexa de la Baia Mare, Doina Păuleanu de la Muzeul de Artă din Constanța sau Adina Rențea, director al Pavilionului Muzeal, ”Art Safari’” din București.

Manifestările dedicate lui Ștefan Luchian au continuat la Galeriile de Artă ce îi poartă numele. 13 opere de artă semnate de marele artist au fost aduse din mai multe județe ale țării spre a fi expuse publicului botoșănean.

Născut la 1 februarie 1868, la Ștefănești, Ștefan Luchian a fost o personalitate artistică originală, afirmându-se cu o pictură generoasă, reușind să transmită privitorului un mesaj umanist de mare calitate.

Citeste si:

Facebook Comments