Una dintre minunile României se află la Botoșani. Toaletele de la țară care costă cât un apartament în centrul orașului

Puțini știu că în județul Botoșani se află una dintre minunile României contemporane. Și nu este vorba despre un palat,o operă de artă sau o catedrală ci de o banal dar costisitor wc de la țară. Mai precis vorbim de două grupuri sanitare de la Liceul Tehnologic din Coțușca care costă mai mult decât un apartament cu două camere în zona centrală a orașului.

Pe scurt peste 40.000 de euro. Minunea de la Coțușca a apărut în anul 2014, când din bugetul Primăriei s-au construit două toalete care ar reuși să-i facă invidioși pe orășenii înghesuiți în garsoniere. Fiecare grup sanitar atașat corpurilor de clădire ale liceului are nu mai puțin de 40 de metri pătrați și a costat fiecare în parte aproximativ 20.000 de euro.

Să nu-și imagineze cineva însă că la aceste toalete cu preț de apartament ar putea găsi jacuzii, spa sau alte instalații moderne. Sunt toalete gigant dar cât se poate de obișnuite pentru orice om învățat cu lumea civilizată. Wc-urile minune de la Coțușca au fost solicitate în 2011 de reprezentanții liceului, care nu primea autorizație sanitară de funcționare.

Ceea ce a ieșit la proiectare a ajuns de legendă în toată țara. Planul inițial aprobat inclusiv de Primărie a fost să se construiască o toaletă cu etaj de 90.000 de euro. Știrea a făcut înconjurul țării, iar Coțușca plasată pe harta localităților cu minuni urbane.

Când minunea de wc cu etaj de 90.000 de euro era să devină realitate s-au schimbat și edilii și în Coțușca.La alegerile locale din 2012 câștiga Dan Vezeteu. Acesta spune că a ajuns la o înțelegere cu constructorul și a redus din valoarea proiectului ajungându-se ca wc-urile să coste 40.000 de euro, adică cât un apartament de lux, nu cât două.  Chiar și așa toaletele de la Liceul Tehnologic sunt mai scumpe decât un apartament cu două camere în zona centrală a municipiului Botoșani.

Epopeea toaletelor pare însă să nu se termine la Coțușca. Liceul Tehnologic intră în reabilitare și se va îmbogăți cu încă un corp de clădire cu șase clase și implicit cu încă două toalete, de această dată, cu etaj. Investiția este însă finanțată cu bani europeni și spun autoritățile mai mult decât necesară.

La Liceul Tehnologic din Coțușca, locul faimos pentru toaletele sale, învață aproape 800 de elevi de la gimnaziu până la liceu și școală profesională. Aici se adună tinerii din comunele învecinate.

Citeste si:

Facebook Comments