Unde şi cum reclami dacă îţi sunt prelucrate ilegal datele personale

Unde şi cum reclami dacă îţi sunt prelucrate ilegal datele personale

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a aprobat intrarea în vigoare a procedurii de depunere a plângerilor pentru persoanele care consideră că le sunt prelucrate ilegal datele personale.

Românii care consideră că datele personale le sunt prelucrate ilegal de către companii sau autorităţi publice, după intrarea în vigoare a noului Regulament european privind protecţia datelor personale (GDPR), pot depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP).

Însă dincolo de cazurile evidente de comerţ sau comunicări electronice, realitatea este că nu putem şti când anume datele cu caracter personal ne sunt prelucrate în mod ilegal, arată experţii.

„În pricipiu nu ai cum să-ţi dai seama dacă nu există o formă de contact, de interacţiune. Este ca şi cum ţi-ai pierde cartea de identitate şi cineva ar folosi-o ulterior fără să ştii”, spune Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică din cadrul companiei Bitdefender.

Este foarte greu să ne dăm seama când, să zicem, un furnizor de servicii a pierdut datele respective şi apoi sunt folosite în atacuri cibernetice sau exploatări de carduri. Realizăm doar atunci când primim un mesaj neautorizat sau a fost efectuată o plată neaprobată”, este de părere şi expertul în securitate informatică Andrei Avădanei care însă subliniază că GDPR-ul ne permite ca, în situaţia în care observăm că „o companie cu care noi nu am interacţionat are informaţiile noastre, atunci le putem cere să aflăm de unde au obţinut aceste date, iar apoi să mergem la sursa iniţială şi să le cerem să ne şteargă din baza de date”.

Citiți continuarea articolului pe www.adevarul.ro

Citeste si:

Facebook Comments