VIDEO! Unirea Basarabiei cu Țara Mamă marcată de elevii botoșăneni

Unirea Basarabiei cu Țara Mamă a fost marcată într-un mod inedit de elevii de la Școala numărul 11. În cadrul unui proiect inter-județean, astăzi a fost organizat un simpozion dedicat acestui eveniment istoric, important pentru constituirea României Mari. Au participat numeroși elevi de clasele primare, îmbrăcați în costume naționale, dar și părinți, profesori și specialiști în istorie. Micuții au cântat, recitat dar au primit și lecții valoroase de istorie a românilor.

Astăzi, comemorăm momentul istoric al unirii, în anul 1918, a Basarabiei cu România, fiind consfințit încă un pas în realizarea României Mari. Elevii din clasa a IV a de la școala numărul 11 din Botoșani, coordonați de învățătoarea Corina Palade, au marcat acest eveniment cu un simpozion, parte a unui proiect inter-județean dedicat păstrării și promovării valorilor naționale.

La simpozion pe lângă elevi îmbrăcați în costume naționale au participat și numeroși profesori dar și specialiști în istorie printre care și doctorii în istorie Daniel Botezatu și Florin Știrbăț, acesta din urmă de la Muzeul Județean de Istorie Botoșani. Profesorul doctor Daniel Botezatu le-a ținut și o scurtă lecție de istorie micuților din ciclul primar. Printre altele le-a explicat cum s-a ajuns la denumirea de Basarabia.

Totodată profesorul botoșănean, a amintit și de prima înstrăinare a Basarabiei la începutul secolului al XIX lea, teritoriu smuls din principatul Moldovei.

Simpozionul a cuprins deasemenea informații privind unirea Basarabiei cu România în 1918, dar și momente artistice precum recitarea de poezii sau intonarea de cântece patriotice.

 

Citeste si:

Facebook Comments