Unitățile de învățământ din Botoșani nu sunt pregătite să primească copii cu handicap

Unitățile de învățământ din Botoșani nu sunt pregătite să primească copii cu handicap

Școlile verificate de AJPIS

Unitățile de învățământ din județul Botoșani nu sunt pregătite să primască elevi cu dizabilități. Și asta chiar dacă la intrările fiecărei instituții de învățământ există acele rampe. Se pare, că potrivit normelor europene, acestea nu sunt suficiente. Iar cele mai mari probleme sunt întâmpinate la amenajarea grupurilor sanitare pentru elevii cu dizabilități. Amenajarea toaletelor speciale presupune o serie de lucrări și costuri la care școlile încă nu au acces.

Pentru amenajarea acestor grupuri sanitare este nevoie de proiect și de un buget consistent, de care unitățile de învățământ nu dispun.

La nivel național Ministerul Muncii a demarat o campanie națională în cadrul căreia Agențiile Județene pentru Plăți și Intervenție Socială, prin care să se verifice, la toate unitățile de învățământ, gradul de accesibilizare pentru persoanele cu handicap.

În județul Botoșani, angajații AJPIS au demarat deja verificările și la primele școli controlate niciun nu asigura măcar minimul de condiții.

Cu cele mai mari probleme se confruntă unitățile de învățământ din mediul rural.

Directorul AJPIS Botoșani, Sebastian Tocariu spune că în urma acestor prime verificări nu se vor aplica sancțiuni. În schimb ei vor să vadă dacă managerii unităților de învățământ se preocupă și solicită fondurile necesare pentru a crea condiții pentru elevii cu dizabilități. Școlile vor fi verificate din nou peste câteva luni.

Citeste si:

Facebook Comments