Utilizarea fără drept a cardului de sănătate devine infracțiune începând de azi

Utilizarea fără drept a cardului de sănătate devine infracțiune începând de azi

Guvernul a adoptat azi o ordonanță de urgență pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin care utilizarea fără drept a cardului de sănătate devine infracțiune. Practic, pacienții și asigurații nu mai au voie să-și înstrăineze temporar cardul către furnizorii de servicii medicale.

“Avem o ordonanță de urgență astăzi pentru a modifica Legea 95 în sensul alinierii prevederilor legii cu prevederile noului Cod fiscal. În același timp, reglementăm utilizarea cardului de sănătate și definim faptul că utilizarea fără drept a cardului de sănătate constituie acum infracțiune”, a declarat Bodog la începutul ședinței de Guvern.

În Ordonanța pusă în dezbatere pe site-ul ministerului Sănătății în data de 16 noiembrie se precizează ce anume va deveni infracţiune şi se va pedepsi conform prevederilor din Codul penal: reţinerea la nivelul furnizorilor de servicii medicale a unui card de sănătate și utilizarea fără drept de către aceștia.

Potrivit Notei de fundamentare a ordonanței, “se reglementează în mod expres faptul că, cardul naţional este un card electronic, personal și netransmisibil, iar reţinerea la nivelul furnizorilor de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale a cardurilor naţionale și/sau utilizarea de către aceștia fără drept, în scopul raportării și validării unor servicii medicale/medicamente/dispozitive medicale constituie infracţiune şi se pedepseşte conform prevederilor din Codul penal”.

Scopul acestei reglementări este de a preîntâmpina utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate în altă modalitate decât cea prevăzută de lege de către furnizorii de servicii medicale, medicamente sau dispozitive medicale.

Citeste mai mult www.realitatea.net

Citeste si:

Facebook Comments