Veste bună! O nouă modificare în Codul Muncii: programul de lucru al românilor s-ar putea scurta

Veste bună! O nouă modificare în Codul Muncii: programul de lucru al românilor s-ar putea scurta

În condițiile în care stresul la locul de muncă este în continuă creștere, doi deputații au depus la Senat o propunere de modificare a Codului Muncii, prin care cer ca numărul de ore de muncă săptămânale să fie reduse de la 40 la 38. Mai precis, propun parlamentarii, ziua de vineri să aibă prin lege 6 ore de muncă şi nu 8.

În proiectul de modificare a Codului Muncii, cei doi parlamentari specifică şi chiar subliniază faptul că scurtarea zilei de muncă să se facă „fără afectarea salarizării aflate în plată”.

Parlamentarii oferă în expunerea de motive o serie de exemple ale statelor europene care au redus deja reducerea numărului de ore de muncă săptămânale.

Printre motivele iniţiativei, parlamentarii susțin că raportul dintre numărul de angajaţi şi cel al pensionarilor este de aproape unu la unu, dublu faţă de situaţia din 1990, scrie capital.ro.

Spre deosebire de România, în alte țări europene numărul orelor de lucru săptămânale este semnificativ mai redus. Spre exemplu, în Olanda săptămâna are 29 de ore de lucru, față de 40 la noi. În Danemarca, Norvegia, Elveția, Irlanda, Germania, numărul orelor nu depășește 35.

 

Sursa: libertatea.ro

Citeste si:

Facebook Comments