VIDEO! Vestigiile călăreților-războinici de acum 2000 de ani, expuse la Muzeul de Istorie

Bijuterii, arme și alte comori arheologice inedite au fost expuse pentru prima dată la Botoșani. Este vorba despre o serie de artefacte aparținând unor triburi de călăreți războinici de origine iraniană care au străbătut inclusiv teritoriul de astăzi al Botoșaniului, acum mai bine de 2000 de ani. Expoziţia a debutat marți, dar poate fi admirată pe tot parcursul săptămânii.

Județul Botoșani, a fost numit de unul dintre cei mai importanți arheologi din istoria României, Mircea Petrescu Dâmboviță, drept un el dorado al arheologiei. Și asta mai ales datorită vestigiilor și artefactelor impresionate rămase îngropate de mii și chiar de zeci de mii de ani pe teritoriul județului. Unele dintre aceste comori ale trecutului nu au văzut niciodată lumina zilei și încă nu și-au spus povestea. Printre acestea se află și o serie de bijuterii, vase și arme aparținând unor triburi impresionante de călăreți războinici de origine iraniană, numiți sarmați. Artefactele acestor călăreți de elită de acum peste 2000 de ani, au stat departe de ochiii publicului, în depozitele muzeului.

Marți, arheologul și muzeograful Daniel Ciucălău a scos însă la lumină, pentru prima dată această mică comoară arheologică și a expus-o cu explicații bogate, pe panouri informative, în sala mare a Muzeului Județean de Istorie. Evident nu lipsesc exponatele cele mai impresionate precum bijuteriile sarmatice sau temutele săbii ale acestor călăreți.

Toate aceste artefacte, din cadrul expoziției, aparținând sarmaților au fost descoperite pe teritoriul Botoșaniului mai ales că acești războinici au trecut inclusiv pe teritoriul actualului județ Botoșani, în ample mișcări de migrații, cu mult timp în urmă.

Aceste neamuri ale sarmaților au fost adevărați stăpâni în stepele estice, mai precis în zona Mării Negre dominând politic și militar teritorii întinse.

Fiind crescători de vite aceștia și-au creat și reputația unor călăreți de elită.

Expoziția dedicată sarmaților poate fi vizitată la Muzeul Județean de Istorie, în sala mare. De altfel încă de la deschiderea expoziției, marți dimineață, zeci de elevi au venit pentru a admira aceste artefacte sarmatice ascultând totodată explicațiile specialiștilor

 

Citeste si:

Facebook Comments