VIDEO! Viața mai grea pentru ONG-uri

Lovitură după lovitură. Asta spun reprezentanţii ONG-urilor despre modificările fiscale din ultimul timp, care au făcut ca veniturile să le scadă considerabil. Fără bani, cele mai multe se chinuie să supravieţuiască, în timp ce altele riscă să dispară pur şi simplu. Mai afectate sunt cele din domeniul social care iau o povară importantă de pe umerii statului dar primesc prea puţin la schimb.

Cea mai recentă i-a dat pest cap complet pe reprezentanţii asociaţiilor, în legătură cu direcţionarea celor 2% din impozitul pe venit.

Pentru o perioadă de timp, aceştia nu au mai putut să strângă formularele şi să le depună pe toate la finanţe, în numele semnatarilor. Lucrurile au devenit şi mai birocratice, în sensul că fiecare contribuabil trebuia să se ducă la ANAF şi să depună personal declaraţia. Acest lucru a făcut ca numărul donatorilor să se înjumătăţească, în unele cazuri.

Aşa s-a întâmplat şi la Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism, unde sunt angajaţi 2 terapeuţi plătiţi din fonduri proprii.

Însă şi sponsorizările au scăzut cu timpul, tot după unele modificări legislative. Astfel că multe dintre firmele din judeţ nu mai pot să direcţioneze o parte din impozitul pe profit către ong-uri pentru că acum plătesc un alt fel de impozit, pe venit. Mai mult, fondurile strânse au avut de suferit şi pentru că a scăzut impozitul pe salariu, de la 16% la 10 %.

În aceste condiţii, membrii asociaţiilor încearcă să găsească alte surse dar nu prea sunt.

Pentru a echilibra cât de cât situaţia, reprezentanţii ONG-urilor din domeniul social au propus câteva soluţii.

În primul rând, pentru angajaţii pe care îi au, aceştia cer să nu mai plătească contribuţiile angajatorului sau măcar să nu mai fie nevoiţi să le plătească pentru normă întreagă chiar şi atunci când sunt contracte part-time.

 

Citeste si:

Facebook Comments