VIDEO! 170 de ani de Eminescu

Astăzi se împlinesc 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, geniul poeziei românești. Ca în fiecare an, cu această ocazie Botoșaniul, devine o adevărată capitală culturală a României. Cea mai frumoasă pagină a Zilei Culturii Naționale se scrie pe meleagurile nașterii și copilăriei poetului. Astăzi Eminescu a fost omagiat de sute de oameni de cultură sau simplii turiști.

Ziua de 15 ianuarie, ziua de naștere a lui Mihai Eminescu a fost declarată Zi a Culturii Naționale iar Botoșaniul, locul nașterii poetului, devine pentru 24 de ore capitala culturală a României. Sute de oameni de cultură și mii de turiști au sosit astăzi pe meleagurile botoșănene, tocmai pentru a-l omagia pe poetul nepereche.

Evenimentele dedicate zilei culturii naționale de la Botoșani, organizate de Memorialul Ipotești în colaborare cu Consiliul Județean au avut loc cum era de așteptat la Ipotești. Memorialul și-a deschis larg porțile și a primit pe toți invitații. Evenimentul a debutat cu un Tedeum în bisericuța familiei Eminovici din cadrul complexului muzeal.

După slujbă oficialitățile au depus coroane la bustul poetului Mihai Eminescu, din cadrul complexului. Oamenii de cultură botoșănenii au scos în evidență și importanța acestui eveniment pentru destinul cultural al județului.

Au urmat imediat momentele dedicate studiului și literaturii. Mai precis dialoguri poetice, recitaluri de poezie, lansări de carte și prezentări ale editurilor. Oaspeții au fost primiți de oficialitățile județului.

Pe 15 ianuarie se decernează și premiul național de poezie ”Mihai Eminescu” pentru debut dar și pentru întreaga activitate, ”Opera Omnia„ cel mai prestigios premiu literar din România. Gala se desfășoară în sala Casei de Cultură a Sindicatelor, evenimentul fiind organizat de Asociația Culturală ”Hyperion” în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Botoșani.

Citeste si:

Facebook Comments