VIDEO! Acuze grave la adresa APIA! Un fermier, în pericol să își piardă subvenţiile, în urma unor controale abuzive

Acuze deosebit de grave aduse angajaților unei importante instituții botoșănene. Cel mai mare fermier de pe malul Prutului, Iulian Merticariu, spune că este vânat de aproape 5 ani de echipele de control ale APIA și în mod abuziv a fost păgubit de acestea cu 15 miliarde de lei. Fermierul spune că rapoartele controalelor și supracontroalelor APIA se contrazic și acuză o parte a angajaților instituției că vor să-l falimenteze pe fondul unor presupuse interese obscure. Mai mult decât atât, în apărarea fermierului sare și directorul Stațiunii de Cercetare Popăuți, Ionică Nechifor. Cazul a ajuns până la urechile Ministrului Agriculturii, Petre Daea.

Iulian Merticariu este unul dintre cei mai importanți fermieri din județul Botoșani. Gestionează un adevărat imperiu agricol pe malurile Prutului cu peste 3000 de hectare lucrate dar și numeroase capete de animale. Cu toate acestea, fermierul botoșănean, spune că mănâncă o pâine amară de aproximativ 5 ani. Și asta, din cauza unor controale APIA, considerate de fermier abuzive. Mai precis, declară Merticariu, din 2015 este hăituit în permanenţă de tot felul de controale și a fost lăsat, cel mai devreme în anul 2017, fără un sfert din subvenția pe care trebuia să o primească de la stat. Și totul din cauza unei fose în care se scurg dejecțiile animalelor din grajduri. Fermierul spune că documentele în urma controalelor se contrazic între ele dar și cu realitatea.

Merticariu precizează că la început inspectorii APIA veniți în control l-ar fi sancționat fiindcă nu are fosă, deși fermierul o avea construită încă din 2012, adică de trei ani, la data primului control.

 

În urma sancțiunilor considerate abuzice de Iulian Merticariu, fermierul botoșănean a pierdut aproape o avere.

Cazul a ajuns și în atenția lui Ionică Nechifor directorului de la Stațiunea de Cercetare Popăuţi, care este și vicepreședinte LAPAR. Acesta a fost la fața locului și susține că acele controale efectuate de corpul trimis de APIA ridică multă semne de întrebare și că sunt foarte confuze.Mai mult decât atât, Ionică Nechifor este convins că este vorba de un abuz îndreptat împotriva fermierului. Directorul Stațiunii de Cercetare Popăuţi aduce acuze grave spunând că totul este dubios la acel control și că ar exista interese ascunse. De altfel, Nechifor continuă să susţină cauza fermierului la Petre Daea.

La cererea ministrului agriculturii, s-a efectuat o contraexpertiză, unde inspectorii trimiși de APIA Piatra Neamț ar fi găsit totul în regulă. Nici urmă de abatere de la lege.

“Interese ascunse ” în cadrul instituției responsabile de control?!

De cealaltă parte reprezentanții APIA recunosc că fermierul a fost verificat în baza legii. Și totodată recunosc că există o fosă pentru dejecțiile animale dar că aceasta ar fi în neconformitate cu legea. Nu au precizat însă punctual și care ar fi deficiențele la fosă, prin care fermierul încalcă legea. Directorul APIA exclude o rea voință din partea angajaților.

Unul dintre inspectorii care a verificat ferma lui Iulian Merticariu dar și șeful de serviciu al acestuia au refuzat să facă vreo declarație pe tema aceasta.

În concluzie Ionică Nechifor propune o reverificare a fermierului dar și sancționarea celor care au organizat controlul APIA la Iulian Merticariu. Inclusiv reprezentanții APIA București ar fi spus că această situație este inadmisibilă, adaugă Ionică Nechifor, dar au refuzat să lase un document oficial în acest sens. În momentul de față fermierul Iulian Merticariu a atacat în instanță decizia APIA privind imputarea a 15 % din subvenția totală.

Povestea pe larg o puteți urmări, în această seară de la ora 18.30, în cadrul emisiunii “Viața satului botoșănean”, la Somax Tv.

 

Citeste si:

Facebook Comments