VIDEO! Bani pentru dezinfectanți și măști la Spitalul Județean

După ce au rămas fără măști de protecție, conducerea spitalului a alocat bani pentru achiziționarea de noi măscuțe, botoșei, halate și dezinfectanți.
Totodată reprezentanții unității spitalicești, anunță că programul de vizite a fost redus la 2 ore pe zi. În același timp Direcția de Sănătate Publică anunță că monitorizează mai multe persoane care s-au intors din Italia. Acestea nu sunt suspecte și nu a fost nevoie de dispunerea măsurii de carantină, dar trebuie să se autoizoleze la domiciliu.

Reprezentanții spitalului județean spun că nu au fost luate deocamdată măsuri speciale pentru coronavirus, menținându-se cele valabile și până la apariția focarelor din Italia. Valabile de altfel și pentru virusul gripal sezonier. Printre acestea, reducerea programului de vizită la 2 ore pe zi și direcționarea tuturor pacienților care prezintă siptome de gripă la secția de boli infecțioase. Totuși, în acestă perioadă au fost alocate sume de bani pentru achiziționarea de noi echipamente de protecție.

Până acum niciun pacient nu s-a prezentat la Spitalul din Botoșani cu simptome de coronavirus. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, anunță însă că monitorizează zilnic câteva persoane care au venit din Italia și au fost izolate la domiciliu. Un bărbat din Ungureni a creat isterie în localitate după ce a ieșit din casă deși trebuia să stea izolat la domiciliu. Toate persoanele care revin în România din China sau anumite regiuni ale Italiei sunt chestionate la intrarea pe teritoriul țării și se dispun măsuri în funcție de zona de proveniență. Măsurile pot fi de plasare în carantină sau izolare la domiciliu.


Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică readuc în atenția populației cele 10 elemente comportamentale care trebuie urmate.

  1. Spălați-vă mâinile de multe ori;
  2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
  3. Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
  4. Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
  5. Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul;
  6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
  7. Utilizați masca de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
  8. Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
  9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantină din Europa de cel puțin 14 zile;
  10. Animalele de companie nu transmit coronavirus.

În concluzie este foarte important să vă spalați pe maini cât mai des.
Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde. Dacă nu există apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.

Citeste si:

Facebook Comments