VIDEO! Botoșăneni umiliți cu apă la porție

Bătaie de joc față de sute de botoșăneni. De aproape 20 de ani, în toiul verii, localnicii din Flămânzi primesc apă cu porția sau efectiv sunt lăsați pe uscat, săptămâni în șir. În zilele norocoase aceștia beneficiază de numai două ore de apă, fie dimineața, fie seara, fără un porgram bine stabilit. În acest condiții, la Flămânzi, în plin secol XXI, oamenii se spală cum pot la lighean cu apă adusă de la fântâni.

În plin secol XXI, într-o țară membră a Uniunii Europene sute de localnici din orașul Flămânzi au parte de condiții de ev mediu. Flămânzenii care au locuințele conectate la rețeaua publică de apă, au veri de coșmar, cu apă la porție, în zilele cele mai norocoase. Au fost perioade în care oamenii nu au avut apă câte două-trei săptămâni la rând. Cei care stau la bloc, la etajele superioare, au robinetele secate de mai bine de două-trei luni, Atunci când au noroc primesc apă câte două ore pe zi, fie dimineața, fie seara.

Atunci când nu au apă deloc din cauza avariilor dese, oamenii se duc la fântâni pentru avea cu ce găti sau cu ce se spăla. Se înarmează cu bidoane sau găleți și aduc cât de multă apă pot. De băut, cumpără zilnic de la magazin, deși prin contract cu operatorul de apă, Nova Apaserv ar trebuie să beneficieze de apă potabilă toată ziua.

În lipsa apei curente localnicii din Flămânzi își fac igiena personală în condiții de ev mediu. Se spală la lighean, cu apă încălzită la aragaz.

Mai sunt și cei care au renunțat de mult la rețeaua publică de apă. Și asta în condițiile în care statul îi umilește cu apă la porție. De obicei este vorba de flămânzenii care trăiesc la case. Aceștia și-au făcut propriile rețele de la fântânile din curte.


Autoritățile locale din Flămânzi sunt la rândul lor revoltate de această situație. De vină ar fi magistrala care aduce apă din municipiul Botoșani la Flămânzi. Este o țeavă veche de 40 de ani, amenajată în anii 80 exclusiv pentru alimentarea, pe atunci a comunei Flămânzi și a filaturii din localitate. Între timp, la această conductă s-au racordat pe o distanță de 40 de kilometri toate comunele dintre Botoșani și Flămânzi. Deși știau că țeava nu face față atâtor utilizatori șefii operatorului de apă au dat avize celor care depuneau cerere.

Mai mult decât atât, țeava este atât de veche și de avariată că numai 13% din apa pompată la Botoșani ajunge în orașul Flămânzi. În loc să caute soluții pentru construirea altei magistrale, capabilă să alimenteze optim toți utilizatorii, inclusiv Flămânziului, operatorul de apă a băgat milioane de euro în rețeaua de apă a orașului, plus alte instalații. O rețea prin care de multe ori nu curge nicio picătură de apă. Tocmai de aceea autoritățile din Flămânzi sunt decise să nu semneze protocolul de recepție al lucrărilor până când nu va fi furnizată apă în oraș.

Șefii de la Nova Apaserv au anunțat de-a lungul timpului că lucrează la proiecte pentru redimensionarea magisralei Botoșani-Flămânzi dar încă nu a fost avansat niciun termen clar, privind măsuri concrete în această direcție. Și în municipiul Botoșani dar și alte localități din juț, la începutul acestei săptămâni, societatea Nova apaserv a anunțat că va întrerupe furnizarea apei timp de o zi. Doar că, cel puțin municipiul Botoșani, apa a curs astăzi la robinete.

Citeste si:

Facebook Comments