VIDEO! Botoșaniul, departe de civilizație. Bătrâni suferinzi, sate fără medici de familie

Civilizația parcă ocolește cu tot dinadinsul județul în care trăim. Deși pare greu de crezut, dar în secolul XXI, la Botoșani, mii de oameni se tratează cu ceaiuri și rachiu fiert. Iar atunci când boala îi doboară de-a dreptul sunt nevoiți să parcurgă și câte 40 de kilometri pentru a primi îngrijiri medicale. De vină este lipsa infrastructurii sanitare. Colac peste pupăză, toate aceste comunități pline de oameni săraci și bătrâni, se află la marginea de nord a României, brăzdată de drumuri proaste și izolată de lumea civilizată.

Atunci când vorbim de o țară membră a Uniunii Europene, ne imaginăm un stat în care și cele mai îndepărtate comunități beneficiază de infrastructură de bază și de un minim de civilizație. Pentru România și mai ales pentru județul Botoșani, acesta este doar un vis frumos. Mii de botoșăneni, majoritatea săraci și bătrâni pe lângă faptul că trăiesc de azi pe mâine, mai sunt nevoiți să îndure și bolile fără ajutor.

În șase comune din județ nu există medic de familie.

Culmea, patru dintre aceste comune sunt grupate în nordul extrem al județului, departe de lumea civilizată. Cel mai greu le este oamenilor din Avrămeni, Manoleasa, Adășeni sau Viișoara. În lipsa unui ajutor medical specializat când sunt doborâți de boală, oamenii se duc unde văd cu ochii. Cei mai mulți plătesc din pensiile lor de mizerie și câte 100 de lei pentru a ajunge la Botoșani.

Din cauza lipsei medicilor, pe lângă durere, suferință, chin în sălile de așteptare și bani dați pe drum, oamenii își plătesc rețetele. Și asta în condițiile în care, toată viața au cotizat la asigurările de sănătate și au drept prin lege la rețete compensate.

În disperare de cauză, oamenii s-au întors în Evul Mediu. Se tratează cum pot cu ceaiuri și alte leacuri băbești. Inclusiv rachiu fiert.

Dacă bătrânii parcă s-au resemnat și au ajuns să se împace cu lumea și cu viața după atâta chin, cei tineri sunt revoltați de această situație. Pentru ei, România este doar un capăt de lume, departe de civilizație.

În lipsa medicilor și a tratamentelor, oamenii din satele uitate parcă de autoritățile centrale au ajuns să-și pună speranța doar în Dumnezeu.

În unele comune, medicul de familie mai vine odată sau de două ori pe săptămână. Dacă oamenii se simt rău atunci merg la Botoșani, cu ce apucă plătind bani grei pe transport. Dacă nu au nici acei bani, cheamă ambulanța, aglomerând Unitatea de Primire a Urgențelor cu cazuri care ar putea fi rezolvate de medicii de familie. Dacă aceștia ar exista, bineîntețeles.

Citeste si:

Facebook Comments