VIDEO! Brutăria de basm de la Trușești

Într-o comună din județul Botoșani, pâinea, mai ales cea coaptă într-un cuptor de basm dă speranță celor care au cea mai mare nevoie de ajutor. Povestea a început la Trușești, și nu are ca personaje feți frumoși sau ilene consânzene, ci o mână de oameni inimoși și muncitori care prin intermediul unui ONG și a unei brutării sociale ajută zeci de nevoiași, bătrâni, copiii, oameni bolnavi sau fără venit.

În comuna Trușești, un ONG înființat în urmă cu aproape 10 ani face pâine dar și dă pâine oamenilor. Mai precis prin intermediul acestui ONG a fost deschisă o brutărie, de tipul unei intrprinderi sociale, pentru persoane defavorizate. Sunt angajate persoane defavorizate, din mediul rural, care au nevoie de loc de muncă, au mulți copii, diferite probleme sociale sau studii care nu le permit să se angajeze nicăieri. Cea care conduce ONG-ul responsabil de brutăria socială este o asistentă socială de la Primărie împreună cu soțul acesteia, doi oameni inimoși care au decis să facă ceva concret pentru ajutoarea nevoiașilor din comună.

Brutăria a început să funcționeze încă din 2013, atunci când cei doi soți au decis să deschidă prin intermediul ONG-ului o brutărie socială. Nu știau mare lucru despre făcut pâine dar au încercat. Au primit bani prin ONG, de la Primărie dar au fost nevoiți să facă și un împrumut la bancă pentru a da drumul brutăriei sociale.

Încă de la început brutăria a dat locuri de muncă personelor defavorizate de la sat. Sunt fie oameni fără venit, cei cu mulți copii sau oameni întorși de la muncă din străinătate care vor să rămână și să-și facă un rost acasă.

La brutărie se face pâine, se coc colaci, cozonaci și plăcite. Pentru toate buzunarele și toate gusturile. Toate produsele sunt naturale ca la bunici. Tocmai de aceea se și numește ”Cuptorul de basm”.

Datorită calității produselor, brutăria nu duce lipsă de clienți. Mai ales la sărbători se lucrează la foc continuu.

Cel mai important, pe lângă locurile de muncă oferite, brutăria dă o mână de ajutor nevoiașilor. Banii adunați din vânzarea pâinii și cozonacilor sunt investiți în activități de ajutorare, sub diferite forme, a nevoiașilor. În special a copiilor și bătrânilor din medii defavorizate.

Mai mult decât atât zeci de copii,, sunt ajutați la teme și consiliați de învățătoare plătite tot din vânzarea produselor de panificație.

Ceea ce se întmplă în jurul brutăriei de basm de la Trușești reprezintă și o lecție de implicare civică. Coordonatorii ONG-ului ”Impact Trușești” cei care de fapt au pus umărul la toată acestă poveste frumoasă lucrează voluntar. După ce termină serviciul se duc și se ocupă, fără bani, de brutărie dar și de activitățile pentru copiii și bătrânii din mediile defavorizate.

Loredana Pădureț spune că a renunțat la un serviciu bine plătit pentru a face asistență socială, tocmai fiindcă și-a dorit să ajute oamenii.

Citeste si:

Facebook Comments